Изненадващи лидери по оборот на борсата ни от началото на 2019 г.

625
Изненадващи лидери по оборот на борсата ни от началото на 2019 г.

© Pexels

Водещият и най-стар борсов индикатор на Българска фондова борса SOFIX записа минимално понижение от 0.38% за първото тримесечие на 2019 г., а BGBX40 нарасна с 1.37%.

Ето какво още се случи на родния капиталов пазар от началото на настоящата година:

Най-поскъпващите емисии

Акциите на Доверие Обединен Холдинг заеха челно място по ръст от началото на годината, след като добавиха 61.39% към пазарната си капитализация. Основната причина за това е придобиването на втората по големина банка в Молдова.


Книжата на Еврохолд България поскъпнаха с 19.25% през първото тримесечие на 2019 г. Застрахователното подразделение на холдинга наскоро обяви, че придобива дружества на немската ERGO в Румъния, Чехия и Беларус, а компанията майка е в процес на увеличение на капитала си с 80 млн. лв.

С повече от 10% от BGBX40 повишиха цената си и акциите на Алтерко (19%) и Спиди (15%).

Най-поевтиняващите емисии

Сериозна загуба, по-ниски продажби и отпадане от най-представителния индекс на борсата ни. Това са трите сериозни факта, които натежаха на книжата на Неохим, които губят над 23% от стойността си от началото на 2019 г.

Над 10% спад има при още четири емисии от BGBX40 – Северкооп Гъмза Холдинг, Сирма Груп Холдинг, Монбат и Индустриален Капитал Холдинг, докато една от най-скъпите компании на борсата ни – Химимпорт, загуби 9.77% от пазарната си оценка.

Оборотът ни е по-висок от оборота ти

Лидери по този показател са емисиите на Холдинг Света София и Велграф Асет Мениджмънт, където инвеститорите прехвърлиха акции за съвкупните 7.229 млн. лв. и 3.968 млн. лв.

Третата позиция е за една от новите компании в SOFIX – Градус, с реализиран оборот от 3.11 млн. лв.

В челото са още Инвестиционна компания Галата и Адванс Терафонд АДСИЦ с оборот от 2.6 и 2.4 млн. лв. за първите три месеца на годината.

Ликвидността – ниска, по-ниска, най-ниска

Това продължава да е един от основните проблеми пред пазарните участници. Лидер тук отново е Доверие Обединен Холдинг, която обаче е и единствената компания с над 1000 сделки за периода (бел. ред. 1090).

Следват Централна кооперативна банка и Химимпорт, с чиито акции се сключиха 823 и 818 трансакции, докато при Сирма Груп Холдинг и Албена те са 579 и 540.

В топ 10 по ликвидност са Софарма, Монбат, Еврохолд България, Градус и Холдинг Варна. Най-малко сделки сред компаниите от BGBX40 са сключени с Проучване и добив на нефт и газ – едва 7 на брой.

Най-скъпите компании на борсата ни

Подреждането се оглавява от две фармацевтични компании – Чайкафарма висококачествени лекарства и Софарма, оценени съответно на 685.9 млн. лв. и 471.7 млн. лв.

Над 400 млн. лв. пазарна капитализация имат още четири родни дружества – Химимпорт (431 млн. лв.), Градус (428 млн. лв.), ЧЕЗ Разпределение България (420 млн. лв.) и Първа инвестиционна банка (400.4 млн. лв.)

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

W w W . еКiРi365. сОм
# 0
14:04 | 1 April 2019
W w W . еКiРi365. сОм --- Футболна Екипировка 2018/19 --- БАРСА - РЕАЛ - МИЛАН - ИНТЕР - АРСЕНАЛ - ЧЕЛСИ и много други .
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg