Изпълнителните директори под 50 години са истинска рядкост в САЩ

360
Изпълнителните директори под 50 години са истинска рядкост в САЩ

© Pixabay

В големите американски корпорации изпълнителните директори под 50-годишна възраст все още са рядкост.

Едва 6% от шефовете на компаниите от широкия борсов индекс S&P 500 са на възраст под 50 години, пише The Wall Street Journal.

Представителите на т. нар. "поколение Х" (родените в периода от средата на 60-те до началото на 80-те години на миналия век) са едва 28 от всички 493 компании в индекса. Експертите по корпоративно управление от години насърчават компаниите да назначават директори с по-разнообразен профил, включително и по-млади, в своите управляващи бордове.

Въпреки това сред представителите на висшия мениджмънт отвъд Океана все още доминира групата на "бейби бумърите" (родените от средата на 40-те до средата на 60-те години на миналия век).

Средната възраст на изпълнителните директори на компаниите от S&P 500 е 58 години.

Основната причина, поради която бизнесът залага на по-възрастните управленски кадри, е техният опит, пише WSJ. "Компаниите предпочитат да наемат хора, които са "калени в битка", отколкото млади специалисти, които все още се считат за "рискови".

Chipotle назначи 45-годишния Брайън Никол за изпълнителен директор през февруари 2018 г. в опит да съживи репутацията си след скандала със замърсените храни, който доведе до отлив на клиенти и разгневи инвеститорите. Преди това Никол ръководеше Taco Bell. От Chipotle смятат, че дигиталната му експертиза ще осигури "свежа енергия" за компанията. 

Wynn Resorts пък привлече 43-годишния Мат Мадъкс след оттеглянето на досегашния президент и главен изпълнителен директор Стив Уин. "Веднага след поемането на поста той направи няколко важни промени на всички нива в организацията. Wynn Resorts постепенно се трансформира от "лидерски модел" към по-конвенционална форма на корпоративно управление", твърди президентът на компанията Филип Сатр.

CEO-тата под 50 години твърдят, че подобряват перспективите за компанията. Много от представителите на "поколението X" са работили на високи мениджърсик позиции, едно или две нива под изпълнителния директор, по време на хаоса в разгара на финансовата криза.

Сред тях е и Джеймс Канън, който преди две години беше назначен за шеф на Flir Systems Inc. - производител на термокамери, радари и сензори за автономни автомобили. Той твърди, че до ден-днешен се ръководи от принципите и уроците, научени през 2009 г., когато е бил президент на индустриалното поделение на Stanley Works. Впоследствие компанията се сля с Black & Decker Corp.

"Кешът винаги има значение. Аз винаги работя така, че да мога да реагирам и да се възползвам, ако пазарът се срине още утре", казва Джеймс Канън.

Сред компаниите от състава на S&P 500 има само двама изпълнителни директори, които все още не са навършили 40 години - 35-годишният основател на Facebook Марк Закърбърг (роден през 1984 г.) и 38-годишният шеф на инвестиционната компания за недвижими имоти Kimco Realty Corp. Конър Флин.

Броят на висшите мениджъри между 40 и 50-годишна възраст също намалява през последното десетилетие, по данни на консултантската компания Equilar, цитирани от WSJ. В момента те са около 7% от всички, докато в края на 2009 г. делът им е бил около 16 на сто.

Има обаче и някои индикации за промяна в тенденцията на "застаряване" на висшия корпоративен мениджмънт в САЩ. Средната възраст на новоназначените изпълнителни директори в компаниите от S&P 500 през 2018 г. е 54.

Това е с пет години под нивото от предходната 2017 г., показва проучване на компанията за подбор на персонал и лидерски консултации Spencer Stuart.

Но дали тази промяна ще бъде дълготрайна и устойчива зависи най-вече от членовете на управляващите бордове на американските компании, защото именно те са хората, които назначават изпълнителните директори.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg