Как да защитим ефективно електроуредите от гръмотевичните бури?

4762
Как да защитим ефективно електроуредите от гръмотевичните бури?

© Pexels.com

Вече сме в сезона на гръмотевичните бури. Това красиво природно явление обаче е и едно от най-опасните.

В света всяка секунда падат около 100 мълнии, а във всеки един момент на Земята се зараждат близо 1800 гръмотевични бури.

Установено е, че ако поради глобалното затопляне температурата на Земята се повиши с 1 градус по Целзий, в атмосферата ще бушуват 5 пъти повече бури, отколкото сега, a климатичните тенденции се движат точно в тази посока.


В нашата страна максимумът на гръмотевичните бури е през месец юни, а през отделните години броят на дните с гръмотевични бури през месеца е достигал 15-20.

Освен че може да порази тежко и дори смъртоносно хора и животни, мълнията може също така да предизвика пожар, да извади от строя трафопостове, електрически инсталации, уреди и системи.

Днес повече от всякога използваме електрическо оборудване, а то е застрашено от пренапрежение, причинено от гръмотевици. Сериозните поражения от токови удари в нашата страна не са нещо необичайно и не бихме могли да разчитаме единствено на електроразпределителното дружество да защити нашите електроуреди.

Дори сгради, които имат определена степен на защита срещу гръмотевици, например монтирани гръмоотводи, не са защитени от вредното и дори опасно въздействие на природната стихия върху компютри, кухненски уреди, бойлери, телевизори и т.н. Една гръмотевица може да изведе от строя цялата мрежа със своите десетки хиляди волта.

В домашни условия едно устройство за защита от пренапрежение, инсталирано в централното електрическо табло, е достатъчно, за да осигури надеждна защита. То ще възпрепятства разпространението по електропроводите на високоволтовата ударна вълна.

Schneider Еlectric - лидерът в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията, осигурява защита на електрическата мрежа в летните гръмотевични бури с отличителни свойства.

Катодният отводител на Schneider Еlectric – устройството за защита от пренапрежение – е лесен за интегриране във всяка електрическата мрежа – вкъщи, в офиса или в предприятие, като в резултат предпазва техниката от заплахите на летните бури.

Катодният отводител е подходящ за всички разпределителни табла с ниско напрежение и електрически съоръжения. Компактното устройство е с обширен обхват на приложение и гарантира отлична защита на оборудване и уреди, свързани дори към телекомуникационни или компютърни мрежи. То е лесно за инсталиране и употреба и се отличава с техническа и естетическа завършеност.

Защитата от пренапрежение на Schneider Electric е съвместима с всички заземителни системи (TT, TNS, TNC, IT). Непрекъснатост на обслужването се гарантира от сертифицираната от Schneider Electric система за координация между катодния отводител и неговия прекъсвач за изключване в съответствие със стандартите: IEC / EN 61643-11.

Сгради, намиращи се в райони, където гръмотевиците са често явление, са с повишен риск, който може да се минимализира с устройство за защита от пренапрежение. За по-голяма превенция компанията предлага и серията iQuick PRD.

Тя е съставена от катодни отводители с вградени високотехнологични устройства за пренапрежение със собствен прекъсвач за изключване, иновация на Schneider Electric.

Серията се характеризира с богат асортимент, но лесен избор на подходящия продукт и опростена инсталация за по-голяма ефективност. Те могат да осигурят допълнително ниво на защита на мрежата, като попречат на пренапрежението да премине по комуникационните кабели и да достигне телевизори, телефони, модеми и компютри.

Подробна информация за защита от пренапрежение и други технологични решения и иновации можете намерите в българския сайт на Schneider Electric.

Мълниите неслучайно са наричани още “Стрелите на Зевс”, затова е препоръчително да не разчитаме на случайността, когато става въпрос за едно от най-страшните и мощни природни явления.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg