Как Джак Ма създаде интернет гигант на стойност 470 млрд. долара

8001
Как Джак Ма създаде интернет гигант на стойност 470 млрд. долара

© YouTube

Трудно е да се намерят думи да бъдат описани мащабите на Alibaba Group, китайската компания за онлайн търговия, основана през 1999 г. Това вероятно може да стане най-добре с цифри – всеки ден 200 милиона души пазаруват в сайтовете на Alibaba, а компанията е продала стоки за 550 млрд. долара през миналата финансова година.

През май Alibaba Group обяви, че годишните й приходи са нараснали с 56% до близо 23 млрд. долара. Първичното публично предлагане на акции на компанията (IPO) през 2014 г. бе най-голямото в историята, с което бяха набрани 25 млрд. долара на Нюйоркската фондова борса.

Начело на всичко това е Ма Юн, 53-годишният предприемач, известен като Джак Ма, който основава компанията със 17 служители и 50 000 долара в апартамента си в Ханджоу.


Детството на Ма е бедно. Той е роден в семейство, което поделяло месечни доходи от едва 7 долара между шест човека. Ма е на 6-години, когато американският президент Ричард Никсън се среща с Мао Дзъдун през 1972 г. Това събитие, оприличавано на “геополотическо земетресение”, отваря Китай към САЩ и води до превръщането й в световната сила, която е днес. Това също така е началото на китайската мечта на Ма.

Неговият пък към успеха обаче е осеян с провали и откази. Ма твърди, че е бил “неудачник” през 30-те си години, настоява, че не е технологичен експерт и че получил отказ, когато кандидатствал за работа в KFC и за сервитьор в хотел. Ма също така не успял да влезе в университет три пъти. Той също така заявява, че има много малко технически познания.

“През цялото време, докато работех с него, той постоянно се описваше като технологичен лаик. Той винаги е твърдял, че единствените две неща, които може да използва, са електронна поща и браузър, за да сърфира в интернет. Така че той определено не е технологичен тип,” казва пред CNBC бившият вицепрезидент на Alibaba, Портър Ерисман.

8 съвета за успех и щастие от Джак МаДжак Ма разкри някои от тайните на успеха си пред студенти в Манила

Каква тогава е тайната на Ма? Това, че разбира силата на интернет в събирането на едно място на купувачи и продавачи, както и вманиячеността му по това да помага на малки компании чрез сайтовете Taobao (който прилича на eBay), сайтът за търговия на едро 1688.com и Alibaba.com. Групата разполага още с маркетингови услуги и подразделение за финансово кредитиране, от което част е и Alipay, която има 520 млн. потребители по света.

Другите му бизнес начинания включват 51-процентен дял в компанията за доставки Cainiao, която доставя 55 млн. пратки дневно и Alibaba Pictures и е смесено дружество с компанията на Стивън Спилбърг Amblin Partners.

Състоянието на Ма в момента се оценява на 39 млрд. долара.

Визия за малкия бизнес

Първият път, в който Джак Ма вижда интернет е през 1995 г. Той бил на гости у дома на свой приятел в Сиатъл, когато плахо доближил неговия компютър.

“Неговият приятел казал: ‘Не се притенсявай, няма да го счупиш. Пипни го.’ Тогава Ма започнал да търси различни неща в интернет и осъзнал каква сила може да има световната мрежа,” казва Ерисман.

Ма се опитал да потърси нещо за Китай, но нищо не излязло. Тогава той си казал: ‘Ако мога да кача китайска компания в интерент и да й позволя да се свърже с бизнесмени от САЩ и други страни, бих могъл да създам наистина силен бизнес”, казва Ерисман.

Така Ма, който тогава бил учител по английски език, започнал да чете американски книги, за да научи повече за компании като GE, Microsoft, IBM и Wal-mart. “Проявявах голям интерес към английския език. Хората четяха на английски, за да научават езика. Аз четях на английски, защото научавах толкова много интересни американски идеи,” казва Ma пред CNBC.

Четири години след първото му посещение в САЩ той основава Alibaba, но само трима от колегите му разбирали нещо от технологии. “По онова време се оприличавах на слепец, който язди на гърба на слепи тигри. Без да знаем нещо за технологиите или компютрите ние основаваме първата компания,” казва Ма на събитие през 2009 г.

За развитието на бизнеса били необходими неуморни продажби, според Ерисман. “Когато Alibaba бе основана и когато аз се присъединих към компанията, да се опитваш да продаваш интернет услуга на компании в Китай бе като да продаваш магически бобчета на някой. Там обаче беше този тип, интересно изглеждащ учител по английски език, който обикаляше от врата на врата и убеждаваше хората че трябва да похарчат парите си (няколко хляди долара), за да може тя да присътства в това нещо наречено интерент.”

Ма обикаля Китай и обсъжда със собственици на компании защо техният бизнес трябва да присъства и онлайн.

Той също така разчитал на обаянието си, за да убеждава хората да инвестират. Докато другите предлагаха подробни бизнес планове, той просто ставаше и говореше за своята история и визия, спомня си Ерисман. Основателят на японската телекомуникационна и инвестиционна компания SoftBank, Масайоши Сон, се среща с предприемачи от Пекин, малко след като Alibaba е основана. Той бил толкова впечатлен от Ма, че му предложил 40 млн. долара. Ма обаче отказал и взел само половината.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg