Как Google можеше да ни направи богати

2077
Как Google можеше да ни направи богати

© Google

Днес (19 август) се навършват 15 години от превръщането на Google в публична компания, т.е. листването ѝ на борсата.

IPO-то (бел. ред. първично публично предлагане) беше осъществено на 19 август 2004 г., като очакванията бяха компанията да предложи акциите си в диапазона от 85 до 95 долара за брой.

Първоначалните намерения на Google бяха за продажбата на 25.9 млн. акции на нива от 108 до 135 долара за брой.

В крайна сметка, технологичната компания продаде 19.6 млн. акции при цена от 85 долара за брой, което беше долната граница на предлагането.

Малко преди това Джефри Каплан, който по онова време е инвеститор и предприемач от Силициевата долина, казва „Няма да купя акции на Google, пък и не познавам някой, който ще го направи“.


На подобно мнение е и един от основателите на Apple Стив Уозняк, който казва: „Няма да участвам в IPO-то. Предлаганията в миналото са показали, че някои хора, но не и ние, ще спечелят от ръста по позицията в първия ден, но това няма да продължи в бъдеще".

Акциите на компанията стартират първия си ден като публично дружество с ръст от 18% до 100.34 долара за брой. При тази цена съотношението цена/печалба надхвърля 40, което изглежда високо, дори и за технологична компания.

Добрите финансови резултати в следващите години изтрелват книжата на компанията в Космоса, като я превръщат в една от най-печелившите инвестиции за този период. Ето колко точно бихме спечелили, ако бяхме инвестирали в Google през 2004 г.:

  • При евентуална инвестиция от 1000 долара, бихме купили 12 акции (общо 1020 долара), които днес биха били 24 на брой, тъй като компанията осъществи сплит в съотношение 2:1, т.е. на всяка притежава акция раздаде на акционерите си по една нова, но от различен клас С. Днес в този случай бихте притежавали 28 281 долара
  • Срещу малко под 10 000 долара (9945 долара) преди 15 г. можехме да купим 117 акции на компанията. Днес това вложение би се равнявало на 275 хил. долара.
  • Ако бяхме инвестирали 100 000 долара в IPO-то на Google, днес можеше да притежаваме 2.77 млн. долара.

Както се казва – на печелившите честито! 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg