Как се представят FAAMG компаниите от началото на 2021 г.?

695
Как се представят FAAMG компаниите от началото на 2021 г.?

Общо осем от десетте най-скъпи публични компании в света са американски.

По един представител в топ 10 имат Китай и Саудитска Арабия, като това са съответно технологичната Tencent и петролният гигант Saudi Aramco.

Наскоро Facebook се присъедини към компаниите, оценени на над 1 трилион долара. Така вече в света има шест подобни гиганта – пет от САЩ и Aramco.

Най-скъпи продължават да са Apple и Microsoft, като пазарната им капитализация надхвърля 2 трилиона долара.


Малко след средата на третото тримесечие на 2021 г. решихме да проверим как се търгуват най-скъпите щатски компании, като всичките са от технологичния сектор.

Основният технологичен индикатор Nasdaq добавя малко над 14% от началото на годината, или иначе казано - за поредна година вложение в най-големите компании от сектора би „победило“ по доходност индекса.

Макар и най-скъпа, Apple се представя малко по-слабо от пазара. Доходността по позицията от началото на 2021 г. възлиза на около 12%.

Междувременно, инвестиралите в Microsoft в края на миналата година могат да се похвалят с три пъти по-висока доходност – 37%, показва справка на Profit.bg.

Подобни ръстове отчитат и от Facebook, добавили 31 на сто към стойността си. 

Коя е компанията, отчела над 25 млрд. долара печалба за тримесечие?Компанията отчита печалба от 47.2 млрд. долара за първите шест месеца на годината спрямо 23.2 млрд. долара за периода януари – юни на 2020 година

Най-слабо от топ 5 на компаниите се представя Amazon, загубила 1.75% от началото на 2021 г. Тя е и единственият губещ от големите компании до момента.

Най-добре пък се представя компанията майка на Google – Alphabet. Книжата на основаната от Лари Пейдж и Сергей Брин компания добавят 58% за периода от 1 януари до днес.

Средната доходност от петте инвестиции се равнява на около 27%, или близо два пъти повече от нарастването при Nasdaq.

Това означава, че ако в началото на 2021 г. бяхме инвестирали 10 000 лева в петте компании, днес бихме имало 12 700 лева, без да приспадаме комисионите по придобиването на акциите, както и да добавяме дивидентите, разпределени от тях.

Петте компании са част от абревиатурата FAAMG, която - заедно с FAANG и оригиналната FANG, придобиха популярност в последните 4-5 години.

От 2012 г. до днес доходността при петте позиции е 1 227.36%, което означава, че при нашето вложение от 10 000 лева вече би се превърнало в 132 736 лева.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg