Как се представят новите компании на борсата ни?

1129
Как се представят новите компании на борсата ни?

© Unsplash

Три компании се листнаха в последните месеци на новосъздадения пазар за растеж на МСП Beam.

Това е специален пазар, организиран от Българска фондова борса (БФБ), който дава възможност за финансиране на дейността на малките и средни компании в България.

Първо това сториха от Биодит, след което дебют направиха и от Син Карс и Импулс.

Днес ще ви разкажем малко повече за тези дружества и ще отчетем представянето им от листването до днес.


Биодит

Биодит е динамично развиваща се високотехнологична компания, специализирана в разработването и производството на модерни биометрични системи за контрол на достъпа, сигурност и обслужване на работното време.

Биодит успя да набере 1 млн. лв., които ще бъдат използвани за развитието на компанията, като приоритет е навлизането на пазара в Испания, известен със силно развитата си туристическа индустрия.

Основателят Юлиан Софрониев посочи по време на презентация през потенциални инвеститори, че в следващите 2-3 години компанията няма да разпределя дивидент, а ще реинвестира всичко, което спечели. Очаква се през 2023 г. Биодит да осъществи и увеличение на капитала, за да може да продължи със своя бурен ръст.

Последната сделка с книжата на компанията беше сключена на цена от 1.62 лв. за лот. Максималната цена, достигната в първия ден на търговията, беше 2 лева. Днес Биодит има пазарна оценка от 22.3 млн. лева.

Син Карс

Компанията дебютира в началото на юли, като още тогава повиши стойността си до над 2 лева. Както и при Биодит, така и при Син Карс беше наблюдаван спад заради прибиране на печалбите на част от инвеститорите. Последната сделка по позицията е на ниво от 1.43 лева за лот, което е 43% по-високо от цената, при която компанията се листна. 

Производителят на електромобили планира в следващите пет години да внедри успешно разработените тестови продукти на база пазарен интерес и да развие капацитет за производство на големи серии – до 20 хил. електромобила на година.

Набраният капитал от новата емисия акции на пазара Bеam е предназначен за установяване на представителство на компанията в Германия, изграждане на роботизирана линия в завода в Русе за производство на шасита по модела ММ (Matrix Manufacturing), както и закупуване на машини и осигуряване на капацитета за серийно производство на електромобили в крайдунавския град.

Импулс I

Компанията предложи 5.334 млн. акции с цена от 1.10 лв. за брой. Подписката беше презаписана 1.5 пъти, а набраната сума достигна близо 6 млн. лева.

До 30% от инвестициите на „ИмПулс I“ АД ще бъдат насочени към компании, разпределящи дивидент и до 70% в инвестиционни инструменти, които инвестират в растящи компании.

Последната сделка по позицията бе слючена на цена от 1.30 лева за брой, или 18% над цената от листването.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg