Как се представят световните борси от началото на 2018 г.

3283
Как се представят световните борси от началото на 2018 г.

© Pixabay.com

Ниските лихви по банковите депозити в страната за 2017 г., а и за настоящата година, насочват все повече хора към директно инвестиране на капиталовите пазари или инвестиции във взаимни фондове.

Както посочихме преди около седмица, голяма част от фондовете в страната започнаха годината с доходности от над 4-5%, което е в пъти над средните годишни лихви по влоговете.

В случай че прецените, че имате знанията и възможността за директни инвестиции на Българска фондова борса, добре е да знаете, че от началото на 2018 г. основните индикатори на БФБ-София са отчели ръст от респективно 4.75 на сто за SOFIX и 4.48% за BGBX40.

Кои са най-добре представящите се индекси в световен мащаб и колко от тях добавиха по над 10% за месец?

Справка на Profit.bg показва, че лидер в това отношение е венецуелският индекс IBC Caracas, отчел нарастване от 189.92%.

Данни от миналата седмица сочат, че инфлацията в страната възлиза на рекордните 7155% за последната година. Втората позиция по този показател е Судан с 122 на сто.

Именно хиперинфлацията във Венецуела е основната причина за доброто представяне на борсата в страната.

Освен нея, добра доходност отчитат и в Гана и Аржентина, добавили 17.7 и 16.8 на сто, докато Нигерия отчита ръст от 14.46%.

Доходност от 4-5% за три седмици! Ето какМодерната алтернатива на депозитите

Още седем борсови индекса в световен мащаб отчитат двуцифрени доходности от началото на 2018 г. Виетнам и Бразилия добавят 13.35 и 11.9%, докато Русия и Катар отчитат ръст от 11.5 и 10.98%.

С повече от 10% се повишават и борсовите индикатори в Хонконг (10.8%), както и в Литва и Пакистан, където отчитаме ръст от 10.52 и 10.08 на сто.

Малко под тази граница са основните борсови индекси в Гърция и Италия, съоветно ASE и FTSE MIB, добавили 9.43 и 9.2%.

Можем ли да се пенсионираме по-рано, инвестирайки в SOFIX?Каква част от дохода си трябва да отделяме за инвестиции, ако искаме да кажем сбогом на шефа си?

А вие инвестирате ли на капиталовите пазари у нас или в чужбина? 

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg