Как се промени фрий флоутът на компаниите от SOFIX?

1118
Как се промени фрий флоутът на компаниите от SOFIX?

© Pixabay.com

Отскоро Централен депозитар предоставя информация за броя на акционерите и свободно търгуваните акции (free float) на публичните компании.

Екипът на Profit.bg разгледа изменението им от началото на 2018 г. Ето какво сочат данните:

Общо при 12 от 15-те емисии от SOFIX се отчита намаление в броя на акционерите, като най-съществен спад има при Химимпорт и Албена,, където наблюдаваме спад от 238 и 221 броя (физически и юридически лица), както и при Холдинг Варна със спад от 130.

Компанията с най-голям брой акционери, по последни данни от SOFIX, е Доверие Обединен Холдинг. Бройката им намалява с 84 за разгледания период, до настоящите 147 319.


По традиция бившите приватизационни фондове са тези с най-голям брой акционери, които с течение на годините намаляват доста по-бавно от желаното от доста от пазарните играчи.

Акционерите в Индустриален Холдинг и Стара планина Холд днес са 54 и 22 хиляди, като се отчита спад от респективно 50 и 60 броя спрямо края на 2017 г.

Ръст на броя на акционерите има единствено при Фонд за недвижими имоти АДСИЦ (+14), Адванс Терафонд АДСИЦ (+44) и Сирма Груп Холдинг (+54).

Компаниите, които да следим с повишено внимание до края на 2018 гДивиденти, добри перспективи и големи поръчки - това обединява тези дружества


Какво се случва със свободно търгуемите акции, или тези извън мажоритарните собственици?

С най-малък free float, по последни данни от ЦД, са Първа инвестиционна банка и Монбат, съответно 15 и 17.68%, Трейс Груп Холд и ЦКБ са с по 24%, а Химимпорт – 27.04%.

Над 58% free float имаме при Доверие Обединен Холдинг, Стара планина Холд и Адванс Терафонд АДСИЦ, при Сирма Груп Холдинг процентът е 60.7, а при ФНИ България АДСИЦ – 86.86%.

Най-голям ръст в свободно търгуваните акции от началото на година се наблюдава при Софарма, Еврохолд България и Индустриален Холдинг България, докато минимално понижение има при Доверие Обединен Холдинг. 

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg