Как загуба от 6.8 млрд. долара може да е добра за компания?

797
Как загуба от 6.8 млрд. долара може да е добра за компания?

Uber отчита загуба от 6.8 млрд. долара през 2020 г., но това, всъщност, е добра новина за компанията, пише CNN Business.

Загубата е по-ниска от отчетените 8.5 млрд. долара през 2019 г. По време на последните 12 месеца компанията продаде част от скъпите си начинания, намали броя на служителите си и се фокусира върху това да излезе на печалба в бъдеще, както беше обещано от  изпълнителния директор Дара Косровшахи преди време.

В последните три месеца на 2020 г. Uber отчете загуба от 968 млн. долара, в това число и 236 млн. долара, раздадени като бонуси в акции на компанията, което обаче е по-ниско от 1.1 млрд. долара за същия период на 2019 г.


Финансовият директор на компанията Нелсън Чай обяви в прессъобщение, че компанията „е добре позиционирана, за да може да постигне целта си за излизане на печалба през 2021 г.“

По-рано от компанията обявиха, че планират да излязат на печалба до края на 2020 г., или по-рано от предходно планираното – през 2021 г. Това обаче не се случи, най-вече поради ефектите на пандемията от COVID-19.

Защо Uber унищожи няколко хиляди тротинетки и велосипеди?Uber унищожава хиляди електрически тронитетки и велосипеди, след като продаде своето американско поделение Jump на Lime

Именно това е основната причина за спад на приходите й – до 3.2 млрд. долара за четвъртото тримесечие, или с 16% по-ниско от последните три месеца на 2019 г.

Uber обаче продължава да залага повече на бизнеса си по доставки на храна, където постъпленията скачат с 224%, до 1.4 млрд. долара през четвъртото тримесечие на 2020 г. За сравнение, приходите от превоз на пътници намаляват до 1.5 млрд. долара, което е с 52% по-ниско от преди година.

През юли 2020 г. Uber обяви, че ще закупи компанията за доставки на храна Postmates в сделка за 2.65 млрд. долара, като сумата ще е платима изцяло в акции на компанията. Преди седмица от компанията направиха нова сделка – тази по придобиването на стартъп компанията за доставки на алкохолни напитки Drizly.

Uber с поредна сделка, купи стартъп за 1.1 млрд. долараСделката е поредна за Uber, след като през юни миналата година бе придобита компанията за доставка на храна Postmates срещу 2.6 млрд. долара

Придобивките идват на фона на продажбата на продажбата на подразделението за автономни автомобили, както и това за летящи таксита.

Вчера акциите на Uber добавиха близо 6% към стойността си - до 63.18 долара за брой. От началото на 2021 г. по позицията се отчита ръст от над 23%. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg