Каква доходност носят инвестициите в най-големите IPO-та?

1158
Каква доходност носят инвестициите в най-големите IPO-та?

© Pexels.com

Настоящата година се очертава като доста силна за първичните предлагания в САЩ. На борсата вече се листваха Uber и Lyft, а инвеститорите са в очакване и на компании, като Airbnb, SpaceX, Slack и др.

От Yahoo Finance обаче се връщат назад в последното десетилетие, за да ни представят най-големите първични публични предлагания (IPO) и как се представят книжата им до днес.

1. Alibaba Group (BABA)

Китайският гигант в сферата на онлайн търговията не само е най-голямото IPO в САЩ, но и в света. Компанията успя да набере 21.7 млрд. долара при цена от 68 долара за брой.

Още в края на първия ден на търговията цената им скочи до 93.89 долара. Книжата отчетоха спад от 3% в първата си година на борсата, но оттогава до днес бележат ръст от 161%.


2. Facebook (FB)

Facebook дебютира на борсата на 18 май 2012 г. Набраният капитал от социалната мрежа достигна 16 млрд. долара при цена от 38 долара. В първата си година като публична компания книжата на Facebook поевтиняват с близо 40%.

Търпеливите инвеститори обаче са щедро възнаградени, след като до днес акциите отчитат поскъпване от 395%.

3. General Motors (GM)

Тази година се навършват 10 г. от първичното публично предлагане на GM. Компанията успя да набере 15.8 млрд. долара на 18 ноември 2010 г. Книжата започват търговията на борсата при цена от 33 долара за брой и приключват първия ден с поскъпване от 3% до 34.19 долара.

В първата си година те обаче губят 34% от стойността си, а до днес са поскъпнали със скромните 15%.

4. Uber Technologies (UBER)

Uber Technologies бе едно от най-дългоочакваните първични публични предлагания за настоящата година. Дебютът им на борсата е на 10 май, когато успяват да наберат 8.1 млрд. долара при цена от 45 долара за брой.

Още в началото на търговията цената пада до 42 долара, а края на деня идва при ниво от 41.60 долара. Вчера книжата поевтиняха с 10.75%, до 37.10 долара. Конкурентът на компанията Lyft успя да да се листва при цена от 72 долара, но вчера вече се търгуваше на под 50 долара за брой.

5. HCA Healthcare (HCA)

Това е най-голямото предлагане в сферата на здравеопазването в последното десетилетие. При цена от 30 долара за брой, компанията успява да набере 3.8 млрд. долара свеж капитал.

Книжата отварят на 31.02 долара и поскъпват с 15% през първата година. Оттогава те носят впечатляващите 312% доходност на инвеститорите.

6. Snap (SNAP)

Социалният медиен гигант бе най-очакваното технологично публично предлагане след Facebook. Компанията се листва на 2 март 2017 г. и набира 3.4 мрлд. долара.

Акциите поскъпват от 17 до 24.48 долара в първия си ден на търговията, но оттогава до днес отчитат понижение от 38 на сто.

7. Citizens Financial Group (CFG)

Citizens Financial Group се листва на пазара на 24 септември 2014 г. и набира 3 млрд. долара свеж капитал. Цената на акциите отчита леко повишение до 23.08 долара спрямо 21.50 долара при подписката. До днес, или близо 5 г. по-късно, те носят на инветиторите си доходност от 67%.

8. Banco Santander México (BSMX)

Мексиканското подразделение на испанската банка Banco Santander се листва на пазара в годината, която това прави и Facebook. При цена от 12.18 долара за акция, това носи 2.9 млрд. долара капитал за банката. Книжата добавят 17% в първата си година на борсата, но губят 34 на сто до днес.

9. Synchrony Financial (SYF)

Synchrony Financial е най-голямото първично публично предлагане на 2014 г. с набраните от него 2.9 млрд. долара. Цената на акциите остава почти без промяна в първия ден на търговия. От 23-те долара, при които е набрана посочената по-горе сума, днес те отчитат поскъпване от 52% за вложителите си.

10. Kinder Morgan (KMI)

Гигантът в петролната и газова индустрия дебютира на борсата през 2011 г. и набира 2.9 млрд. долара. В първия си ден на борсата те поскъпват от 30 долара с около 3.5%. Те носят 8% доходост за първата си година като публична компания, но губят 1/3 от стойността си до днес. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg