Каква е заплатата на изпълнителния директор на Apple Тим Кук?

4922
Каква е заплатата на изпълнителния директор на Apple Тим Кук?

© Twitter

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук e получил общо възнаграждение в размер на 98.73 милиона долара през 2021 г.

Това показват отчетите на компанията, предадени в американската Комисия по ценните книжа и борсите.

През последната година Apple отчете 33% ръст на приходите и над 365 милиарда долара продажби. Информацията за доходите на Кук обхваща фискалната година на Apple, която започна през септември 2020 г. и продължи до септември 2021 г.

От тези пари заплатата му възлиза на 3 милиона долара. Други 12 милиона долара са изплатени под формата на бонус за постигане на финансовите и екологичните цели на технологичния гигант.


Около 1.4 млн. долара са платени на Кук като различни компенсации, включително 712 488 долара за лични пътувания, 630 630 долара за сигурност, 17 400 долара вноска към неговия пенсионен план, 2964 долара в премии за животозастраховане и 23 077 долара за почивки.

Основната част от неговото възнаграждение, възлизаща на 82.35 милиона, е изплатена в акции на компанията. Те са част от петгодишна компенсационна програма, обявена през септември 2020 г. в първия ден от новата фискална година на Apple.

Първата част включва 333 987 акции на Apple, оценени на 37.5 милиона долара към момента на отпускането, които ще бъдат предоставени на три годишни вноски, започвайки от 2023 г. Кук ще получи тези акции, дори ако се пенсионира.

Уорън Бъфет спечели 120 млрд. долара от инвестията си в AppleДелът на Apple в портфолиото на Berkshire днес се равнява на около 40%,

Втората част също е от 333 987 акции, но е базирана на ефективността на управлението и броя на акциите, които Кук получава, може да се удвои или да намалее, в зависимост от представянето на акциите на Apple на пазара. Тези акции ще бъдат предоставени през октомври 2023 г. и се оценяват на 44.85 милиона долара към момента на предоставянето.

„Това беше забележително десетилетие за Apple и през 2021 г. господин Кук получи награда за дялово участие за първи път, откакто беше повишен в главен изпълнителен директор през август 2011 г.“, се посочва в документацията на Apple.

През 2021 г. възнаграждението на Кук е било 1447 пъти по-голямо от средното за служителите на Apple, което възлиза на 68 254 долара. От компанията обаче уточняват, че съотношението не е сравнимо с това, докладвано от други компании, поради разликите в начина, по който се определя средната стойност.

От Apple посочват, че заплатата и бонусите на Кук са изчислени, като е взета предвид производителността на Apple и ролята и представянето му като главен изпълнителен директор. Освен това бордът на директорите е анализирал рентабилността на Apple, в сравнение с други подобни компании, включително Alphabet, Microsoft, Amazon и Meta.

През 2015 г. Кук заяви, че планира да дари богатството си за благотворителност.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg