Каква е заплатата на Уорън Бъфет и Чарли Мънгър?

5121
Каква е заплатата на Уорън Бъфет и Чарли Мънгър?

© Youtube

Легендарните инвеститори Уорън Бъфет (87 г.) и Чарли Мънгър (94 г.) продължават да управляват Berkshire Hathaway и днес, въпреки напредналата си възраст.

От компанията обявиха, че средната заплата на служителите в компанията през изминалата година възлиза на малко над половината от получените от Уорън Бъфет 100 000 долара.

За Berkshire, по последни данни, работят 377 хил. служители, които са заети в 90-те бизнеса, които компанията притежава, включително Geico, BNSF Railway Company, Dairy Queen и др.


В информация до Комисията за борси и ценни книжа от Berkshire обявяват, че средната заплата на 2/3 от служителите възлиза на 53 510 долара, което представлява съотношение от 1.87 пъти спрямо полученото от Бъфет.

Това е сравнително ниско ниво, като се има предвид, че в САЩ има изпълнителни директори, получаващи над 100 пъти повече от средното на своите служители.

Наскоро от анализаторската компания Equilar обявиха, че са изследвали заплатите в 356 публични компании. Данните от проучването сочат, че средното съотношение на заплатата между главните изпълнителни директори и служителите възлиза на 140:1.

Най-високо ниво е отчетено при втората най-голяма петролна рафинерия - Marathon Petroleum Corp. Нейният главен изпълнителен директор Гари Хемингър е получил 19.7 млн. долара за 2017 г., което е с 935 пъти повече от средното възнаграждение в компанията.

За 2017 г. Бъфет не е получавал бонуси, но са му възстановени лични разходи на стойност 50 000 долара, а от компанията са поели и охраната (лична и за дома), струвала на Berkshire 375 000 долара.

Вицепрезидентът на Berkshire Чарли Мънгър също е получил 100 000 долара през 2017 г., докато главният финансов фиректор на компанията Марк Хамбург е спечелил 2.29 млн. долара, което е с 46% повече спрямо година по-рано.

Бъфет: Жени, алкохол и ливъридж са трите неща, водещи към фалитЛегендарният Уорън Бъфет вярва, че инвеститорите трябва да избягват купуването на акции с пари назаем

Възнагражденията на другите двама вицепрезиденти на компанията Грег Абел и Аджит Джайн не бяха обявени, като продължават да се определят от Бъфет.

Той контролира около 32% от акциите с право на глас на Berkshire Hathaway. Инвеститорът притежава 17.2% от капитала на компанията, въпреки че от 2006 г. насам е дарил книжа на стойност 27.6 млрд. долара.

Дори и след дадените за благотворителност милиарди, днес Бъфет е третият най-богат човек в света. Богатството му се оценява на 88.8 млрд. долара.

Пред него са единствено Джеф Безос и Бил Гейтс с 129.9 млрд. долара и 91.6 мрлд. долара. Именно с основателя на Amazon (бел. ред. Безос) е свързан един от най-новите проекти на Бъфет.

Двамата планират създаването на компания, която ще намали разходите за здравеопазване, първоначално за служителите на Amazon, Berkshire и JP Morgan.

От своя страна, Гейтс е един от дългогодишните приятели на Бъфет.

3 компании, които Бъфет може да купи със 116 млрд. долара Интересни предложения за следващата голяма покупка на Бъфет и Мънгър

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg