Какво да очакваме от Българска фондова борса през 2020 г.?

1175
Какво да очакваме от Българска фондова борса през 2020 г.?

© Pixabay.com

В края на всяка календарна година се прави равносметка за това как е протекла, какви са били възможностите и какво да очакваме през следващата.

За съжаление, през 2019 г. родните борсови измерители се нареждат на „челните“ места в класациите на пазарите за най-слабо представяне, коментираха от един от най-големите инвестиционни посредници у нас Капман пред Profit.bg. 

Обикновено началото на годината е периодът, през който се структурират или преструктурират портфейли, като пазарната конюнктура и макропроцесите в икономиката допълнително оказват пряко влияние върху обемите и оборота на капиталовите пазари.

Именно и поради това първите месеци на всяка календарна година в болшинството от случаите винаги са били добри за родния ни пазар. В ретроспектива можем да отбележим, че търговията, която наблюдавахме в началото на годината, беше добра за нашите стандарти, когато до края на първото тримесечие родните борсови измерители възстановиха първоначалните спадове.


Наблюдаваното покачване в последните търговски сесии на календарната година е обичайно за пазара, като при някои от емитентите това е и вследствие на процедури по обратно изкупуване, посочват от Капман. 

За огромно съжаление, родните емитенти не успяват да възстановяват загубеното от началото на кризата. Първоначално, покрай старта на публичното предлагане на ETF-а, следващ движението на водещия индекс SOFIX, подтикна играчите на пазара също да се включат с покупки, но ръстът беше изтрит, като през изминалата година дори размерът на разпределените дивиденти при част от компаниите не доведе до по-висока активност, посочват анализаторите на посредника. 

През следващата година активността ще бъде пряко обвързана с очакванията и данните в финансовите отчетите на публичните компании. Тенденцията на ниски лихви по банкови депозити ще продължи и през следващата година, което би благоприятствало за пренасочване на паричен ресурс към инвестиции в ценни книжа.

Влияние ще оказва и очакваното включване в европейския банков съюз и последващото ни приемане в ERM II- чакалнята на еврозоната. Неминуемо ще бъдат усетени и ефектите от очакваната търговска сделка между САЩ и Китай, както и дълго отлагания брекзит.

Въпреки всичко ситуацията на родния ни капиталов пазар, респективно КИС (бел. ред. колективните инвестиционни схеми, наричани още и взаимни фондове), предоставя нелоши възможности за придобиване на финансови инструменти на ниски нива, а ценовите стойности на голяма част от публичните компании и взаимните фондове предоставят възможност за добра възвръщаемост, в сравнение с останалите алтернативи (недвижими имоти, депозити и др.).

Част от публичните компании вече се възползват от това, стартирайки процедури за обратно изкупуване, други приеха решения предварително да разпределят част от текущата си печалба под формата на авансов дивидент.

Стартирането на сегмента за малки и средни предприятия (Пазарът за растеж на Българска фондова борса) е крачка напред в предлагането на нови инвестиционни възможности за родните инвеститори. При по-висока активност на този пазар е логично интересът от страна на нови емитенти да се увеличи и те да се възползват от пазарната ситуация по набирането на допълнителен паричен ресурс, необходим за развитието им.

Като допълнително събитие, което ще се отрази на основен пазар и би дало нови възможности за инвеститорите през следващата година, е предоставянето на възможност за търговия с деривати, базирани на финансови инструменти, търгувани на Българска фондова борса.

Това, заедно със стартирането на „къс“ ETF, който е базиран на компании от SOFIX, ще допълни възможностите инвеститори да печелят и при понижаващ пазар, посочват още от инвестиционния посредник. 

От Капман очакват през следващата 2020 г. добро представяне да имат компаниите от финансовия сектор, дружествата със специална инвестиционна цел и туризма, както и такива с традиция в разпределението на дивиденти.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Всичко по темата Прогнози 2020

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg