Какво е общото между Хърватия, България и финансовите пазари?

6950
Какво е общото между Хърватия, България и финансовите пазари?

© Pixabay.com

„Хърватия не грабна купата, но открадна сърцата ни.“ Това са най-често срещаните коментари след финала на Световното първенство по футбол миналата седмица. Тази малка и красива страна прикова вниманието на целия свят с добрата си игра и с еуфорията на цялата държава.

Но какво е общото между вицешампионът от Световното първенство по футбол, България и финансовите пазари? Звучи странно, че изреждаме тези три неща в едно изречение. Е, не съвсем. Единственият борсово търгуван фонд в света, следващ движението на хърватския пазар на акции, е... български.

Expat Croatia CROBEX UCITS ETF (борсов код на БФБ: ECDC) стартира през 2018 г. и следва представянето на основния индекс на акции на борсата в Загреб – CROBEX. Индексът е съставен от 19-те най-големи и ликвидни компании на Zagreb Stock Exchange, а фондът инвестира във всички тях в пропорции, възможно най-близки до тези в индекса в рамките на законовите лимити. Доходността на инструмента следва тази на индекса – т.е. ако хърватският пазар поскъпне, дяловете на фонда биха увеличили пропорционално пазарната си стойност. Това осигурява лесен, диверсифициран, ликвиден и прозрачен начин за инвестиране на хърватската борса, без да е необходимо да се анализира и следи всяка акция – вече можем да си купим целия хърватски „отбор“.

Какво представляват борсово търгуваните фондове?

Този тип инструменти имат бурно развитие през последните десетилетия. И индивидуални, и институционални инвеститори ги намират за все по-привлекателни заради комбинацията от леснота, диверсификация, гъвкавост, ниски разходи и данъчна ефективност.

Борсово търгуваните фондове (ETF) инвестират средствата на инвеститорите в акции на компании от определен индекс, сектор, цена на суровина и др., но за разлика от традиционните взаимни фондове са листнати на борса и акциите им се търгуват свободно на нея. Така този тип инструменти комбинират най-доброто от двата свята – диверсификацията на взаимните фондове с простотата и гъвкавостта на борсовата търговия. Разходите също обикновено са по-ниски – инвеститорът плаща брокерска комисиона за една акция, а получава букет от инструменти.

Най-често борсово търгуваните фондове са пасивни. Т.е. не портфолио мениджъри решават кога и какво да търгуват, защото фондът има строго определен мандат – да следва представянето на даден индекс например. Такъв тип ETF-и са много подходящи за дългосрочна инвестиция в сектор, държава или регион, без да се налага инвеститорът да следи задълбочено пазарите, да анализира отделни позиции и да се опитва да "бие" пазара.

Потенциалът на Централна и Източна Европа

През последните 10 години регионът на ЦИЕ системно изпреварва западните икономики по икономически растеж, като очакванията на анализаторите са този тренд да продължи и в следващите 5 години. Политическата стабилност и ниската задлъжнялост на по-голяма част от страните в региона спомагат допълнително за растежа на инвестициите и увеличаването на потреблението. Пазарът на труда в региона все още държи нива, близки до тези от преди кризата, като по-нататъшното намаляване на безработицата би увеличило допълнително заплатите и производителността на труда.

Анализът на компаниите в региона на Централна и Източна Европа показва по-ниско ниво на задлъжнялост в сравнение със западните им конкуренти, едновременно с все още ниски стойности на коефициента P/B (price-to-book). Това създава възможност за оптимизиране на капиталовата структура и генериране на приходи в бъдеще. Докато икономически регионът се развива добре, анализаторите виждат потенциал капиталовите пазари на страните от региона да „догонят“ пазарите от Западна Европа.

Как се инвестира в Expat Croatia CROBEX UCITS ETF?

Expat Croatia CROBEX UCITS ETF част от семейството от 11 ETF инструменти, управлявани от Експат Асет Мениджмънт. Това са 11 фонда, следващи движението на основни индекси на акции от страни от Централна и Източна Европа – Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Сърбия, Македония, Румъния, България и Гърция.
Всички те вече се търгуват както на Българска фондова борса, така и на Frankfurt Stock Exchange (XETRA). Фондовете дават възможност инвеститори от цял свят да получат ликвидна и диверсифицирана експозиция към пазари от Централна и Източна Европа, за повечето от които към момента няма аналогични продукти. Само с един клик, купувайки фонда с борсов код ECDC, например, получавате експозиция към компаниите от хърватския индекс CROBEX.

Този материал е с аналитичен характер и има само информационна цел. Никоя част от него не може да бъде тълкувана като оферта или покана за сделка за продажба или покупка на финансови инструменти и/или професионален съвет, свързан с инвестиционно решение. Представената информация е изготвена на базата на източници, които се считат за достоверни.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg