Какво предупредиха за Apple на този ден през 1980 г.?

5046
Какво предупредиха за Apple на този ден през 1980 г.?

© Pixabay.com

На този ден преди 37 години Apple осъществи своето първично публично предлагане. Компанията пласира 4.6 млн. акции на цена от 22 долара за брой. Но не всичко по IPO-то на технологичната компания минава гладко.

Именно това напомня MarketWatch в свой материал, където се посочва, че регулаторните органи на щата Масачузетс съветват инвеститорите да не влагат парите си в Apple, тъй като това е прекалено рисковано.

Е, оттогава до днес акциите на Apple са добавили 43 500%, като компанията е и най-скъпо оценената в света с пазарна капитализация от близо 900 млрд. долара.

Сега основният въпрос, който вълнува инвеститорите от Уолстрийт, е кога Apple ще премине границата от пазарна оценка от над 1 трилион долара.

Новината за първичното публично предлагане на Apple на 12 декември 1980 г. е отразена на 12-а страница на Wall Street Journal. 

Регулаторните органи в Масачузетс споделят, че при настоящите си продажби и печалби, компанията би трябвало да се търгува на цени между 5.50 и 11.50 долара за брой.

Тригодишната тогава компания, основана от Стив Джобс и Стив Уозняк, отчита сериозен скок в продажбите си до 118 млн. долара спрямо само 774 000 долара за година по-рано.

При това положение и при цена от 22 долара на първичното публично предлагане, това би означавало P/E коефициент, който се равнява на 90, спрямо максималните 20 по изискване на щата Масачузетс.

Печалбата на Apple в третата им година достига 11.7 млн. долара, или 24 цента на акция, в сравнение с 41 575 долара, или само 1 цент на акция за 1977 г.

Освен посочения по-горе коефициент цена/печалба, и цена/счетоводна стойност също не отговаря на изискванията на регулаторните органи на Масачузетс. Оттам обаче имат и друго изискване, което от днешна гледна точка е повече от странно.

Според него е забранено да се инвестира в компании, в които служителите и директорите притежават повече от 10 на сто от акциите. Към онзи момент те са собственици на 43 на сто от всички издадени 48 млн. акции.

С изложеното по-горе, регулаторните органи определят първичното публично предлагане на Apple като прекалено рисковано. Те поставят съмнение в резултатите на младата към 1980 г. компания, тъй като тя нямала дългогодишна история, на която да се направи по-сериозен анализ и прогноза за развитие.

Какво се случва в първия ден на търговия на книжата?

Пазарната капитализация на технологичната компания се повишава до 1.778 млрд. долара, а това прави над 300 души милионери, включително и основателите Стив Джобс и Стив Уозняк.

Малкоизвестен факт обаче е, че Apple има и трети основател, който продава притежаваните от него 10% срещу скромните 1500 долара. 

13 невероятни факта за Apple, които може и да не знаетеApple започва разработването на iPad преди това на популярния си iPhone

В края на вчерашната търговска сесия книжата на Apple се търгуваха на цена от 172.67 долара, след като за деня поскъпнаха с 1.95%. Рекордните 176.24 долара за брой бяха отбелязани в началото на ноември. Ръстът от началото на 2017 г. по позицията вече е 49%. 

С инвеститори като Уорън Бъфет и с близо 270 млрд. долара кеш, бъдещето на Apple изглежда повече от добро. Пък и акциите са поскъпнали със „само“ 43 500% в последните 37 години.

Една от последните новини за Apple е свързана с придобиването на попуярното приложение за музика Shazam за сумата от 400 млн. долара.

Shazam, която е основана през 1999 г., далече преди да има приложения за телефони, е генерирала 50 млн. долара приходи през миналата година.

 


 

 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg