Какво се случи на Българска фондова борса през третото тримесечие

763
Какво се случи на Българска фондова борса през третото тримесечие

© Pixabay.com

В началото на всяко тримесечие обобщаваме какво се е случило през предходното на Българска фондова борса, ползвайки информацията от тримесечните бюлетини на борсовия оператор.

Ето и най-важното за периода от 1 юли до 30 септември:

Топ 10 на публичните дружества с най-голям брой сделки

Адванс Терафонд АДСИЦ е най-ликвидното дружество на борсата, като инвеститорите са осъществили 855 трансакции. Следват Софарма и Химимпорт с по 738 и 652 сделки.

Четвъртата позиция е за Градус, осъществила второто по големина първично публично предлагане в историята на капиталовия ни пазар, след като успя да набере над 81 млн. лв.

С по над 300 сделки са още четири дружества – Елана Агрокредит, Трейс Груп Холд, Сирма Груп Холдинг и Доверие Обединен Холдинг, а топ 10 се допълва от Индустриален Холдинг България и М+С Хидравлик с респективно 292 и 286 трансакции.

Топ 10 на дружествата с най-голям оборот

235 Холдингс и Централна кооперативна банка са емисиите, при които отчитаме най-високи обороти за тримесечието – съответно 9.059 млн. лв. и 3.7 млн. лв. При други три емисии – Химимпорт, Адванс Терафонд и Софарма, бяха реализирани покупко-продажби за над 2 млн. лв., а при Неохим сделките бяха за 1.6 млн. лв.

Над 1 млн. лв. оборот бе отчетен и при Елана Агрокредит, Еврохолд България, Българска фондова борса, Корадо България.

Общият оборот за третото тримесечие

За периода от 1 юли до 30 септември на борсата ни бяха осъществени сделки за 84.5 млн. лв. спрямо 225 млн. лв. за сравнимия период на година по-рано. Среднодневно това означава 1.342 млн. лв. оборот на ден срещу 3.57 млн. лв. за преди 12 месеца.

Среднодневният брой на сделките също се понижава – от 357 на 153.

Най-активните посредници

Общо 8 от инвестиционните посредници осъществиха сделки за над 10 млн. лв. през тримесечието при двойно отчитане на трансакциите. Лидери тук са Българска банка за развитие и Алианц Банк България, реализирали оборот от съответно 33 и 22 млн. лв. и изпреварили Авал Ин с 18 млн. лв., както и Елана Трейдинг и Евро Финанс, които останаха с по 12 млн. лв.

Карол, Инвестбанк и Капман също имат сделки за над 10 млн. лв., а в топ 10 са още Първа финансова брокерска къща и БенчМарк Финанс.

Лидери по брой сделки са Карол, Елана Трейдинг и БенчМарк Финанс, наредили се преди ПФБК, Капман и Юг Маркет. Топ 10 се допълва от Евро Финанс, Реал Финанс, София Интернешънъл Секюритиз и Булброкърс.

През тримесечието общо 42 инвестиционни посредника реализираха сделки на борсата ни, като едва 20 от тях имат сделки за над 1 млн. лв.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...