Какво стои зад най-добре представящата се акция в света за 2017 г

1842
Какво стои зад най-добре представящата се акция в света за 2017 г

© YouTube

Продажбите на унгарския конгломерат Konzum падат с 99% през миналата година, краткосрочните задължения скачат седем пъти, а броят на служителите бе намален с 86%. Тази година акциите на Konzum са най-добре представящите се в света със скок в цената от над 50 пъти на борсата в Будапеща.

Компанията има пазарна капитализация от около 142 млн. долара. “Може би съм по-умен” от Марк Закърбърг, казва Лоринц Месарош, бивш служител в газова компания, който през февруари предизвика поскъпването на акциите, като закупи 20-процентен дял в Konzum.

Или може би Месарош има по-добри приятели. Той е бивш съученик на министър-председателя на Унгария Виктор Орбан. Той също така е кмет на техния роден град и президент на футболна академия, която Орбан основава в близост до вилата си, на която си почива през уикендите.

От 2014 г. насам състоянието на Месарош е нараснало 15 пъти - до 460 млн. долара, превръщайки го в петия най-богат човек в Унгария, според финансовия уебсайт Napi.hu.

Неговите бизнес интереси варират от строителство до винарни. Частната телевизия RTL Klub, която имаше сблъсъци с властта, изчислява, че през 2016 г. компании, свързани с Месарош и неговото семейство, са спечелили обществени поръчки на стойност 225 млрд. форинта (858 млн. долара).

В интервю от 2014 г. Месарош заявява, че състоянието му се дължи на здрава работа плюс “Господ, късмет и Виктор Орбан”.

Този руски милиардер оцеля след битки с мафията, ченгета и ПутинМосковските мафиоти са сред първите, които научават колко трудно е да се вземе нещо от Дмитрий Каменщик

Унгария се промени, след като Орбан се върна на власт през 2010 г. - след осем години, прекарани в опозиция. Той разполага с две трети мнозинство в парламента, за да пренапише конституцията, да централизира властта, да назначи доверени хора начело на ключови държавни институции и да създаде нещо, което той нарича “нелиберална държава.”

Орбан получава похвали за това, че стабилизира финансите на страната и я отби от кредитите на Международния валутен фонд. От Transparency International обаче твърдят, че той е елиминирал проверките за корупция и е обогатил свои приятели.

“Очевидно е, че те прибират държавни пари, но всичко това изглежда, че не нарушава законите на страната,” казва Ласло Урбан, преподавател в Централния европейски в Будапеща и бивш член на партията на Орбан - Фидес. “Това е наистина притеснителното нещо за мен. Че всичко това е законно.”

Уведомленията до регулаторните органи не показват Месарош да е продавал значителен брой акции на Konzum, но според независими наблюдатели и членове на опозицията, неговите отношения с Орбан представляват най-малкото конфликт на интереси.

“Месарош е параван на Орбан,” казва Акос Хадази, съпредседател на партията LMP, който напуска Фидес през 2013 г., след като заявява, че тя е проядена от корупция. “А Орбан е всемогъщ в Унгария.”

Орбан отрича, че Месарош, на когото опозиционните партии дадоха римуващия се подигравателен прякор penztaros, или “касиер”, купува от негово име. Самият Месарош пък твърди, че трябва да бъде оценяван по уменията му като бизнесмен, а не заради отношенията му с премиера.

“Ние сме приятели, но това не ми носи никакви финансови облаги,” заяви Месарош през февруари пред журналисти. Той също така каза, че участва в търгове за обществени поръчки, които са отворени за всички.

Основана като компания за търговия на дребно година преди падането на Желязната завеса, Konzum излиза на борсата в Будапеща през 1990 г. Докато се опитваше да продава строителни материали и да произвежда кухненски съдове и прибори, книжата й се обезценяваха и вече бяха част от сегмента на пени акциите.

Това обаче се промени през февруари, когато Месарош обяви, че ще купи дял в Konzum, подхранвайки спекулации, че това ще предизвика скок в цената, въпреки че продажбите на компанията възлизаха на едва 91 000 долара за 2016 г.

“Деца, в компанията предстои да се налеят държавни средства и цената на акциите ще скочи до небесата!” - инвеститор на име Metwolf написа във финансовия уебсайт Portfolio. В рамките на две седмици след покупката цената на Konzum бе нараснала четворно; през юли тя достигна връх от над 2 800 форинта, което представлява ръст от 5 400% от началото на годината.

На 24 юли акциите на Konzum затвориха на цена от 1 786 форинта, предоставяйки най-добрата доходност за годината измежду около 16 000 активно търгувани акции на компании с пазарна капитализация от над 100 млн. долара.

От февруари насам Konzum е придобила дялове най-малко в пет други компании. Някои компании, свързани с Konzum, са притежавани чрез мрежа от подразделения. Месарош, например, притежава 53% от компания за управление на активи, свързана с Konzum, която пък непряко контролира петата най-голяма банка в Унгария MKB Bank.

Konzum има дял в Opimus Group - компания, отчасти притежавана от Meszaros, която миналата година придоби най-големия портфейл от печатни медии в Унгария. Акциите на Opimus, която също притежава дял в Konzum, се превърнаха в най-активно търгуваните в Европа, а цената им нарасна петорно.

Централната банка на Унгария купи картина за 16 млн. долараБанката изпълнява програма за изкупуване на предмети на изкуството на стойност 100 млн. евро

Въпреки популярността на акциите на Konzum (обемът по позицията понякога надхвърля общия обем на четирите търгувани сини чипове на борсата), повечето инвестиционни посредници не публикуват редовни отчети и анализи за компанията.

Трима анализатори са отказали да обсъждат Konzum пред Bloomberg, посочвайки като причина нейната непрозрачност и заявявайки, че не виждат какво може да оправдае цената на акциите й.

Бизнесът на Месарош се изстреля през 2014 г., след като Орбан развали отношенията си с друг дългогодишен свой приятел, чиито компании бяха спечелили (или бяха част от група спечелила) 11% от всички средства по обществени поръчки в предходната година.

До 2016 г. делът на олигарха бе намалял до 0.1%, според базирания в Будапеща Corruption Research Centeр, който е анализирал 150 000 търгове за обществени поръчки от 2009 г.

“Приятелството с или това да си негов роднина се отплаща,” казва Ищван Янош Тот, генерален директор на центъра. “Просто трябва да внимаваш отношенията ви да не се развалят.”

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...