КЕВР разреши продажбата на ЧЕЗ

459
КЕВР разреши продажбата на ЧЕЗ

© Pixabay

Комисията за енергийно и водно регулиране прие Решение за даване на разрешение на "ЧЕЗ" (а.с.) да се разпореди с притежаваните от него 67 процента от акциите от капитала на "ЧЕЗ Разпределение България" АД, като ги продаде и прехвърли на дружеството от групата "ЕВРОХОЛД БЪЛГАРИЯ" АД - "Ийстърн Юропиън Електрик Къмпъни" (б.в.).

Това съобщиха от пресцентъра на комисията.

Съгласно чл. 21, ал. 1, т. 23а, изр. 1 от Закона за енергетиката, КЕВР разрешава сделки по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20 на сто от капитала на търговски дружества, които осъществяват лицензионна дейност по пренос и разпределение на електрическа, топлинна енергия или природен газ, с оглед гарантиране на сигурността на доставките, защитата на националната сигурност и обществения ред.


Комисията се произнася след влизането в сила на всички други необходими разрешения и одобрения, свързани със сделките.

В хода на образуваното административно производство по подаденото от "ЧЕЗ" (а.с.) заявление, комисията се произнесе въз основа на постъпили становища от Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция "Разузнаване", Държавната агенция за национална сигурност, Министерството на енергетиката и Комисията по финансов надзор.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - София-град в 14-дневен срок, се посочва в съобщението.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg