КФН проведе образователна програма за ученици

411
КФН проведе образователна програма за ученици

© КФН

От 9 до 13 септември 2019 г. се проведе образователната програма „Небанковият финансов сектор в България”, организирана от Комисията за финансов надзор (КФН) в партньорство с Министерството на образованието и науката (МОН) и фондация „Атанас Буров”.

В XVII-о издание на програмата участваха двайсет ученици от XI-и клас и петима учители от средните професионални училища с икономически и финансов профил от градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Кюстендил, Мадан, Петрич, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора и Хасково.

Програмата „Небанковият финансов сектор в България” е уникална за страната ни и е една от най-дългосрочните инициативи на Комисията за финансов надзор, стартирала още от самото ѝ създаване. Целта на програмата е в синхрон с една от стратегическите цели на Комисията – защита на потребителите чрез финансово ограмотяване.

Образователната програма по финансова грамотност включваше лекции за всеки един от небанковите пазари – капиталовия, застрахователния и пенсионноосигурителния, водени от експерти и опитни специалисти от КФН и бизнеса.

Следобедните модули се проведоха под формата на срещи с реалната бизнес среда чрез посещения в пенсионноосигурителни и застрахователни дружества, финансови групи, Българска фондова борса, Централен депозитар и Висшето училище по застраховане и финанси. За първи път в програмата тази година се включи и международна финансова медия, чиито експерти дадоха на младежите ценни съвети как да разпознаят фалшивите новини и откъде да се информират правилно.

Програмата беше закрита официално с връчване на удостоверения за участие и принос от председателя на КФН - г-н Бойко Атанасов и от председателя на Управителния съвет на фондация „Атанас Буров" - г-жа Виолина Маринова.

В рамките на закриването на програмата г-н Бойко Атанасов каза, че „В своята визия за развитие на Комисията за финансов надзор, поставяме акцент и усърдно работим в посока за повишаване на финансовата грамотност на обществото. За мен като председател на КФН е изключителна гордост да бъдем съорганизатор на програмата „Небанковият сектор в България“, тъй като имаме възможност да запалим искрата на знанието в учениците, което неминуемо ще формира самосъзнание и отговорност в тях за бъдеще“.

На финала той отправи и посланието си към учениците: „Бих искал да Ви пожелая, когато се налага от тук нататък да вземате финансови решения да се възползвате от наученото, да мислите рационално и да избирате решението, което ще Ви даде възможност да получите удовлетворяващ резултат.“

Учениците споделиха, че поставени в реална среда за научили много за финансите в рамките на тази седмица Г-жа Виолина Маринова сподели с участниците, че програмата има своята значима, обществена роля за кариерно ориентиране и повишаване на тяхната финансова грамотност, което ще им помогне в последствие и за успешната им реализация.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg