Ключови проекти в България и по света очакват Хоризонт-Иванов

17171
Ключови проекти в България и по света очакват Хоризонт-Иванов

Строително-инвестиционна компания „Хоризонт – Иванов“ вече 22 години оперира успешно на българския и международен пазар. Дружеството участва в строителството и реконструкцията на едни от най-големите индустриални и търговски сгради у нас и в чужбина.

Освен в строителната дейност, компанията се е специализирала и в разработването на инвестиционни проекти по поръчка, които впоследствие изгражда и отдава под наем обектите.

Вижте какво заяви в интервю за Profit.bg Светослав Богалински, директор "Бизнес развитие" в строително-инвестиционна компания "Хоризонт–Иванов", управляващ партньор в “Хоризонт Инвест” и заместник – председател на Българо-ливанския бизнес съвет:


 

Г-н Богалински, в края на 2016 г. каква е равносметката за строително-инвестиционна компания "Хоризонт–Иванов"?

Смея да твърдя че 2016 г. беше успешна за нас. През изминаващата вече година имахме възможността да се срещнем с редица ключови инвеститори, с част от които вече работим, а други предстои да вземат своите решения.

Относно чуждите пазари, също направихме някои конкретни стъпки поради факта, че по отношение на производството ни на метални конструкции нашият пазар не е достатъчно голям и сме принудени да търсим чужди такива.

В процес на изграждане сте на завод за асемблиране на кабелни инсталации за автомобилната индустрия на японския гигант “Язаки”. Това е една от ключовите за годината инвестиции, която се очаква да достигне 50 млн. евро. Разкажете ни повече за този проект.

С “Язаки” се познавам от вече над 3 години. Процесът на проучване къде да бъде инвестицията беше дълъг и труден. Радостни сме, че успяхме да спечелим точно този проект, който е от изключителна важност за региона. Цялостната инвестиция може да достигне 50 млн. евро, като нашата, като инвеститор и строител, е около 25 млн лв.

Хоризонт е ангажиран в закупуването на терена, проектирането и строителството, както и финансирането на тези дейности, докато “Язаки” инвестират в оборудването си и разкриването на нови работни места.

Проектът се намира между Хасково и Димитровград и е разположен върху 64 дка площ с РЗП от 30000 м2. Пусковият срок е юли 2017г.

Каква оценка бихте дали на пазара, на който работите, през вече отиващата си 2016 г.?

Оценката е положителна. Но винаги може повече, нали....? Отиващата си 2016 г. беше добра за страната, вярвам не само в нашата област.., имахме икономически ръст, стабилност, нови инвестиции. Надявам се 2017 г. да е по-успешна. 

Предстоят ли ви други важни проекти и инвестиции през следващата година?

Да. Буквално преди седмици оферирахме металната конструкция за изграждащата се най-висока сграда в света - Kingdom Tower Jeddah, намираща се в Саудитска Арабия.

Проектът е на стойност над 1 млрд. долара. Ние сме оферирали производството на 7700 т метална конструкция, като металът е разделен на 3 етапа. Първите 6000 т са на ниско ниво, вторите 1000 т са на наблюдателната платформа на височина 650 м и последните са на височина 998-1008 м. 

Това е изключително важен и престижен проект и се надявам да успеем да го спечелим.

Относно предстоящи проекти в България, сме в преговори и очакваме решението на няколко големи чужди инвеститора за Северна България и по специално за района на Плевен.

Има ключов инвеститор, който обмисля да позиционира бъдещето си производство в Плевен. Ако това се случи, градът ще придобие друг облик.

Какви са вашите прогнозите за развитието на пазара през 2017г.?

Ако ми бяхте задали този въпрос преди изборите щях да кажа че съм оптимист, сега обаче съм в по-голяма степен реалист. През 2016 г. имах разговори и посещения от редица западни компании обмислящи да инвестират в България. Проблемът е че ние се конкурираме пряко с Ръмъния, Сърбия и Македония и фактора политическа сигурност и стабилност е от изключителна важност.

Всеки инвсетитор иска да е сигурен в бъдещите си вложения. Друг изключително важен фактор е работната ръка. В северна България все още има градове в които има достатъчно човешки потенциал, за да има интерес към откриване на нови инвестиции.

Не е тайна че Южна България е по-развита с по-малко безработица. Иска ми се през 2017г. да има повече инвестиции в градове като Плевен, Ловеч, Видин, Враца и Монтана, защото те се нуждаят от такива. Това би било добре и за потенциалните инвеститори, които съм уверен, че ще намерят както нужния им човешки потенциал така и подкрепа от местната власт.

Вярвам и ще работя това да се случи!

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg