KMG Интернешънъл с 88 млн. долара нетна печалба за 2016 г.

1914
KMG Интернешънъл с 88 млн. долара нетна печалба за 2016 г.

, операциите и резултатите във възходяща тенденция през 2016

През 2016, KMG Интернешънъл, член на Националната нефтена и газова компания на Казахстан – KazMunayGas, подобри своето технологично представяне и финансовите си резултати, като в същото време продължи своите програми за укрепване и развитие на специфичните си операции в Румъния и региона на Черно море. 

С увеличение от 9% на обработени през изминалата година суровините и 13% увеличение на продуктите, продавани на основния пазар - Румъния, Групата успя да постигне EBITDA от близо 239 милиона щатски долара и нетна печалба от 88 милиона щатски долара.

“През 2012, ние предприехме серия от мащабни промени в рамките на KMG Интернешънъл  Груп. През това време ние изградихме екип от хора, които споделят една визия за компанията и успяхме да я трансформираме от едно нерентабилно предприятие, в компания в постоянен прогрес. По този начин, финансовите и оперативни индикатори се покачваха година след година.

Нещо повече, през последната година отбелязахме най-големия успех в своята история, нов етап от развитието на стратегическото партньорство между KazMunayGas и CEFC China Energy Company Limited в региона на Черно море. Това партньорство ще осигури условията за продължително прилагане в среден и дългосрочен план на стратегията за развитие, фокусирана върху специални енергийни проекти, оформени от интересите на Казахстан, Румъния и Китай”, каза Жанат Тусупбеков, Главен Изпълнителен Директор на KMG Интернешънъл.

Рекордните резултати на Групата са факт в голяма степен, благодарение на оперативните подобрения в бизнеса и специфичните програми за подобрение на производството (увеличаване на производствения капацитет и увеличаване на процента на бели продукти от общото количество готови продукти), оперативни разходи (редуциране консумацията на топлинна енергия и електричество), както и програмата “Промяна за добро”, лансирана през 2014 г.

Тази програма цели да увеличи ефикасността и да подобри цялостната система на операции, които са специфични за рафинирането - петрохимични дейности,  търговия -снабдяване със суровини - търговия на дребно - маркетинг, и нагоре по веригата- индустриални услуги до 2018. Освен това, тя трябва да намали оперативните разходи и да увеличи печалбата, с икономически ефект от 132 милиона щатски долара през 2014-2016, от които 84 милиона щатски долара само през 2016. 

Рафиниране и полимери

Благодарение на направените инвестиции и продължаването на програмите за подобрение развитието на специфичните дейности, производствените единици на Групата в Румъния отчетоха 9% увеличение на общо обработените количества суровина от 5.45 милиона през 2015 на 5.95 милиона през 2016.

Рафинерия Petromidia Năvodari, най-голямата в сектора в Румъния и една от най-модерните и комплексни рафинерии в региона, обработи над 5.4 милиона тона суровина през последната година  (15,750 тона дневно), което, също така беше отразено и в обемите горива 4.2 милиона тона (до 8%). От това количество, приблизително 1.9 милиона тона гориво бяха продадени в рамките на държавата (13% увеличение), докато оставащите количества бяха продадени на външните пазари (4% увеличение), на филиали на Групата в Молдова, България и Грузия, както и на традиционни партньори в региона на Черно море.  

В същото време, Рафинерия Vega Ploiesti– най-старата функционираща рафинерия в Румъния, обработи с 8% повече суровина (общо 354,000 тона), като отчита 107% степен на използване. Тя също така отбеляза исторически нива на производство на битум (91,000 тона), хексан, екологични разтворители, както и по отношение на разходите и загубите при производство.   

Подразделението за полимери, единствен производител на полимери в Румъния, обработи 189,000 тона суровини през изминалата година (пропилен, етилен) – най-високото ниво, отчитано през последните 5 години и с над 8% по-високо от обемите, отчетени през 2015г. 57% от получените продукти бяха изнесени и компанията успя да разработи 3 нови типа полимери.   

Търговия

Продажбите на дребно на Групата отбелязаха рекордно повишение през изминалата година (петрол, дизел, LPG) в Румъния, Молдова, България и Грузия, до 2.9 милиона тона, с 14% повече, в сравнение с 2015 г.   

Тази еволюция беше подкрепена от приемането на нова търговска политика, както и от продължаването на програмите за разширяване на дистрибуторските мрежи и ребрандирането на станциите на Ромпетрол в синхрон с концепцията, лансирана през 2013 – комбинация от нуждите на нашите клиенти и най-добрите налични технически решения.  

В Румъния, общите продажби на нефтени продукти достигнаха повече от 2.6 милиона тона (повишение от 13%), от които 1.76 милиона тона гориво (повишение от 8%), бяха доставени в страната чрез Rompetrol Downstream – подразделението на Групата за продажби на дребно. Компанията е най-големият доставчик на едро на петролни продукти в Румъния, като отчете увеличение на бизнеса от 11% (до 1.12 милиона тона гориво).

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg