Кои бяха топ посредниците на БФБ през третото тримесечие?

570
Кои бяха топ посредниците на БФБ през третото тримесечие?

© Pixabay.com

Преди години на Profit.bg можехте да прочетете прогнозата ни, че съществуващите у нас инвестиционни посредници ще намалеят в следващите месеци и години. Това вече е факт.

Данни от тримесечния бюлетин на Българска фондова борса сочат, че през третото тримесечие на 2019 г. сделки са сключени от клиентите на 37 инвестиционни посредници. За сравнение, през второто тримесечие на годината те са 40, а преди година – 42.

Ниските обороти, както и намаляването на инвеститорите на борсата ни в последните години, са основните причини за това.

Отделно, въпреки поскъпването при отделни емисии, основните индикатори на капиталовия ни пазар отчитат понижения през 2019 г., което допълнително отслабна интереса към борсата ни.


През последното тримесечие само 18 от тези 37 посредници имат реализиран оборот от над 1 млн. лв. Дали пък бройката няма да продължи да намалява и за в бъдеще?

Лидери по този показател са Авал Ин и Елана Трейдинг, чиито клиенти осъществиха покупко-продажби на ценни книжа за респективно 20 и 16 млн. лв.

В челото са още Интеркапитал Маркетс и Евро Финанс със сделки за 15 и 13 млн. лв., както и Първа Финансова Брокерска Къща с 11.5 млн. лв.

Малко по-малък оборот беше реализиран от клиентите на Капман – 11.4 млн. лв., докато тези на БенчМарк Финанс са с 9.5 млн. лв.

Сделките през Карол за предходното тримесечие са за 8.5 млн. лв., докато топ 10 се допълва от Реал Финанс и ОББ с обороти от 5.6 и 5.3 млн. лв.

Едва четири пък са посредниците с над 1000 сделки за разглеждания период. Лидерът тук е Карол с 6012, изпреварил Елана Трейдинг и БенчМарк Финанс, осъществили 3108 и 2570 трансакции.

ПФБК остана на четвъртата позиция с 1961 броя.

Следват Юг Маркет и Капман с респективно 811 и 744 сделки, както и София интернешънъл Секюритиз с 405. В топ 10 попадат още ОББ, Реал Финанс и Евро – Финанс.

Среднодневно на Българска фондова борса бяха сключени по 153 сделки през третото тримесечие на годината, докато среднодневният оборот възлезе на 1.34 млн. лв. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg