Кои компании разпределиха дивидент за акционерите си

3809
Кои компании разпределиха дивидент за акционерите си

© Pixabay.com

Общите събрания на акционерите на публичните компании са очаквани от инвеститорите на Българска фондова борса заради новините, които се "раждат" от тях. Голяма част от тях са свързани с разпределението на част от печалбата на дружествата от миналата година.

Кои компании вече гласуваха дивидент за своите акционери и все още можем да се възползваме от тези решения, за да купим акции от тях? Вижте обобщението, подготвено за вас от Profit.bg:

КРЗ Одесос (3.20 лв.)


Днес е последната дата, в която ще можете да получите дивидент от КРЗ Одесос. Това може да се случи единствено и само ако сте акционери в дружеството. Компанията задели 1.877 млн. лв. от печалбата си, като всеки акционер ще получи по 3.20 лв. брутен дивидент за всяка притежавана акция.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (0.07 лв.)

Още три дни (до 8 юни, включително) имате възможност да сключите сделки с книжата на фонда, при положение че искате да получите дивидент от компанията. Общото събрание на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ гласува да разпредели по 0.0737971 лв. брутен дивидент на акция.

Адванс Терафонд АДСИЦ (0.17 лв.)

Дружеството, специализирано в инвестиции в земеделска земя, гласува за разпределението на общо 14.546 млн. лв. под формата на дивидент. Това прави по 0.17 лв. брутен дивидент на акция. Все още имате възможност да получите тази сума, но това може да се случи, само ако си купите акции от фонда до 9 юни. При настоящата цена от 2.209 лв. това прави над 7% дивидентна доходност.

Фазерлес (0.50 лв.)

Общото събрание на акционерите на дружеството разпредели по 0.50 лв. брутен дивидент на акция. Началната дата за изплащането му е 3 юли, а последната дата за сключването на сделки с книжата на компанията, за да получите дивидент, е 12 юни.

София Комерс-Заложни къщи АД (0.25 и 0.225 лв.)

Общото събрание на акционерите на компания взе решение за разпределението на 0.25 лв. дивидент по емисията обикновени акции, издадени от дружеството, както и 0.225 лв. дивидент за привилегированата емисия акции.

Последната дата за сключване на сделки с акциите на дружеството, в резултат на които ще имате право на дивидент, е 12 юни 2017 г.

Софарма трейдинг (0.30 лв.)

Компанията задели 9.871 млн. лв. за дивидент между акционерите си. Това прави по 0.30 лв. дивидент на акция, или 0.285 лв. нетен дивидент за акционерите физически лица. Последната дата за сключване на сделки с книжата на дружеството, в резултат на които ще имате право на дивидент, е 14 юни 2017 г.

Софарма (0.10 лв.)

Фармацевтичната компания, която обяви и добро начало на годината с по-високи продажби за първите пет месеца на годината, гласува и дивидент от 0.10 лв. на акция за акционерите си. Последната дата за сключване на сделки с книжата на дружеството, в резултат на които ще имате право на дивидент, е 14 юни 2017 г.

Агро Финанс АДСИЦ (0.196 лв.)

Общото събрание на дружеството гласува за разпределението на 0.196 лв. брутен дивидент на акция. Началната дата за неговото изплащане ще е 20 октомври, а последната дата за сключването на сделки е 14 юни (сряда).

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg