Кои компании се представиха добре при управленията на ГЕРБ

3569
Кои компании се представиха добре при управленията на ГЕРБ

© Pixabay.com

При близо 95% обработени протоколи от страната и чужбина на изборните резултати, вече е ясно, че ГЕРБ е първа политическа сила. Дали ще бъде сформирано правителство в следващите дни, предстои да видим.

Днес екипът на Profit.bg ще се върне назад във времето, за да проследи как са се представили акциите на по-ликвидните публични компании при предходните мандати на Бойко Борисов.

Справката ни посочва два основни факта – по пет от компаниите в BGBX40 са добавили по над 50% в предходните управления на ГЕРБ, а фармацевтичната компания Софарма е сред губещите и в двата мандата.

Най-добре представилите се компании при първото управление на Бойко Борисов са Булгартабак Холдинг, чиито акции са добавили 146%, докато ръстът за Адванс Терафонд АДСИЦ и Холдинг Варна е от респективно 60 и 58 на сто.

В топ 5 по поскъпване са още Биовет и Зърнени храни България, където са реализирани повишения от съответно 52 и 50%.

Сред губещите при първия мандат на Борисов са Актив Пропъртис АДСИЦ и Софарма, загубили 24 и 22 на сто, както и Доверие Обединен Холдинг със спад от 21 на сто.

Загубите за акционерите на Алкомет и Еврохолд България са от 19.44 и 18.08 на сто.

Най-добре представилата се компания сред 40-те, включени в изчислението на BGBX40 по времето на втория мандат на Борисов, е Алкомет, отчела поскъпване от 156.75%, докато Холдинг Варна и Софарма имоти добавят 90 и 80 на сто към пазарните си оценки.

Ръстът при Хидравлични елементи и системи и Стара планина Холд пък е 51 и 50.68 на сто.

Най-слабо са се представили книжата на Зърнени храни България и Евроинс, загубили респективно 46 и 41 на сто, докато понижението при Билборд е от 37.42 на сто.

По-ниско с 29 и 26.85% са се търгували в периода 7 ноември 2014 година - 16 ноември 2016 г. акциите на Софарма и Свилоза.

След подаването на оставката на Борисов през ноември миналата година, до петък (24 март), т.е. денят преди изборите, две от компаниите поскъпнаха двойно. Това са Доверие Обединен Холдинг и Евроинс, отчели нарастване от 105 и 100%, докато ръстът при Първа инвестиционна банка е от 77%. 

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg