Кои публични компании разпределят шестмесечен дивидент?

841
Кои публични компании разпределят шестмесечен дивидент?

Още една публична компания наскоро се възползва от промените в закона и възнамерява да "радва" акционерите си с шестмесечни дивиденти.

Справка на Profit.bg сочи, че към днешна дата тези дружества вече са четири на брой. Кои са те - вижте повече в следващите редове.

Софарма

Първата компания у нас, взела решение за изплащането на шестмесечен дивидент, е фармацевтичната Софарма. Тя гласува за разпределението на 5 ст. за брой през есента на 2018 г. Общото събрание на дружеството, проведено на 7 юни, обаче взе решение да не се заделя дивидент.


Корадо България

Първата компания в България, която публично обяви желание да изплаща дори и тримесечен дивидент. Още през изминалата година ръководството на дружеството заяви, че компанията майка процедира по този начин и ако законът у нас го позволява, то те ще използват тази възможност.

За момента Корадо България разпредели 0.19 и 0.10 лв. брутен дивидент за 2018 г. Нетният дивидент за акционерите физически лица е 0.1805 и 0.095 лв. за лот.

Кои български компании поскъпват най-много от началото на 2019 г.Как ви звучат между 10 и 90% доходност?

Градус

Преди около месец и половина общото събрание на акционерите на Градус АД гласува за разпределението на дивидент от 0.10 лв. за акция. Това прави 0.095 лв. за акционерите физически лица, след приспадането на 5% данък дивидент.

От компанията планират да се възползват от предоставената нормативна възможност за шестмесечни дивиденти, т.е. планират втори дивидент към края на 2019 г. Това каза преди време за Profit.bg Георги Бабев, член на Съвета на директорите на компанията.

София Комерс Заложни къщи

Последната компания, взела решение за разпределение на шестмесечен дивидент. За момента, разбира се. Решението бе взето от общото събрание на акционерите от миналия месец и вече бе променен уставът на компанията в Търговския регистър.

Това ще позволи в бъдеще на акционерите на дружеството да получават дивидент на шестмесечна база.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg