Кои са компаниите с добро корпоративно управление у нас

5336
Кои са компаниите с добро корпоративно управление у нас

© Pixabay.com

Индексът на компаниите с добро корпоративно управление ще има нов състав, става ясно от информация на БФБ-София. Към 7-те дружества се присъединява Централна кооперативна банка, а оттам отпада Албена АД.

Останалите шест компании са без промяна спрямо година по-рано, като тук са още: Агрия Груп Холдинг, Българска фондова борса, Индустриален Холдинг България, Монбат, Софарма и Стара планина Холд.

Именно това ще са и компаниите в индикатора в следващия едногодишен период.


Индексът CGIX стартира през септември 2011 г. с базисна стойност от 100 пункта. Той се състои от 7 компании, претеглени с пазарната им капитализация, коригирана със свободно търгуемия обем на всяка една от тях.

Припомняме, че в началото на 2011 г., във връзка с решенията на Националната комисия по корпоративно управление (НККУ), "БФБ-София" АД публикува на своята интернет страница Картата за оценка на корпоративното управление, приета от комисията.

Картата за оценка представлява инструмент в помощ на дружествата за прилагането на основния принцип на Националния кодекс за корпоративно управление: "спазвай или обяснявай". В този смисъл, тя дава възможност на компаниите да направят самооценка на степента, в която прилагат в своята дейност принципите и препоръките, залегнали в него.

В резултат на проведената кампания от БФБ-София по популяризиране на картата за оценка голяма част от дружествата, декларирали, че следват принципите, залегнали в Националния кодекс за корпоративно управление, представиха попълнени карти, данните от които бяха използвани при избора на дружества за конструирането на индекс на компаниите с добро корпоративното управление.

Първите членове на индекса са определени месеци по-късно, а той продължава да съществува вече шест години.

Как се представиха книжата на компаниите с добро корпоративно управление в последните 12 месеца?

Справка на Profit.bg сочи, че в последната 1 година настоящите седем компании са повишили пазарната си оценка с между 10 и 128 процента. Най-нисък ръст се отчита от Индустриален Холдинг България, като основна причина за това е, че компанията отпадна от изчислението на основния и най-стар индекс на родния капиталов пазар SOFIX.

Следват Агрия Груп Холдинг и Българска фондова борса, добавили 24.5 и 38.5%, докато Монбат отчита поскъпване от 63.83 на сто.

С по над 70% повишение в последните 12 месеца са други две компании - Софарма и Централна кооперативна банка, добавили 70.48% и 72.29%, докато най-висок ръст има при Стара планина Холд, повишила оценката си със 128.1%.

Доста анализатори препоръчват инвестициите на борсата да се извършват чрез борсово търгувани фондове, а други споделят, че е добре да следим портфейлите на големите инвеститори, в случая за България това са пенсионните и взаимни фондове.

Дали обаче не е добра идея и копирането на състава на индекса за добро корпоративно управление към нашите вложения?

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg