Кои са най-скъпите акции в света днес?

1582
Кои са най-скъпите акции в света днес?

Конгломератът Berkshire Hathaway Inc., свързван най-вече с инвеститорите Уорън Бъфет и Чарли Мънгър, може да се похвали с факта, че неговите акции са най-скъпите, които можем да купим днес, пише The Street.

Една от акциите на Berkshire от клас А се търгуваше вчера на нива от 312 000 долара, докато тези от клас B завършиха сесията на ниво от 207.96 долара.

Конгломератът днес има пазарна оценка от 518 млрд. долара, което също така го прави и една от най-скъпите компании в света. Вчера, въпреки високите цени, по позицията бяха изтъргувани общо 616 акции от клас А, спрямо средните 331 за последните 3 месеца. Компанията е собственик на редица бизнеси като GEICO, Heinz, BNSF Railway, а освен това има инвестиции в Apple, Bank of America, Coca Cola и т.н.

Много други компании биха предпочели да осъществят сплит на книжата си, с което да намалят значително цената на акциите. Но не и Бъфет. Berkshire никога в историята си не е предприемал сплит,  като Бъфет е на мнение, че няма подобни намерения, тъй като би желал само сериозни инвеститори в компанията си.

Бъфет: Жени, алкохол и ливъридж са трите неща, водещи към фалитЛегендарният Уорън Бъфет вярва, че инвеститорите трябва да избягват купуването на акции с пари назаем

Ето и останалите от най-скъпите акции в света:

Seaboard Corp
Втората позиция след Berkshire Hathaway се държи от  Seaboard Corp, която се търгува на нива от 3769 долара за брой. Холдингът притежава различни бизнеси, сред които транспорт на товари, търговия със суровини, агробизнес и др.

NVR Inc.
Специализираната в строителство и ипотечно кредитиране компания притежава няколко различни дружества - Ryan Homes, Fox Ridge Homes и NVR Mortgage. Книжата на компанията се търгуваха за последно при нива от 2437 долара за брой.

Booking Holdings Inc.
Компанията притежава проекти като Priceline.com, Booking.com, Kayak.com и др., а нейните книжа могат да се закупят на цена от 1863 долара за брой.

Amazon
Макар и за кратко, пазарната капитализация на Amazon премина психологическата граница от 1 трилион долара. Една от акциите на компанията, основана от Джеф Безос, който към днешна дата е най-богатият човек в света, се търгува на нива от 1668 долара.

Как минава денят на най-богатия човек в светаДжеф Безос ръководи много неща, но изненадващо в дните му няма припряност

Markel Corporation
Това е инвестиционна, застрахователна и презастрахователна компания, чиито акции се търгуват на около 1136 долара за брой.

Alphabet
Седмата позиция се държи от Alphabet, което е компанията-майка на Google. Нейните акции могат да се закупят на цена от около 1062 долара за лот.

Какво мислят милиардерите за парите?Схващанията ви по отношение на парите могат да изиграят огромна роля за това дали в крайна сметка ще забогатеете

White Mountains Insurance Group
Книжата на холдинговата компания, специализирана в сферата на финансовите услуги за последно се търгуваха на цена от 929 долара. Групата е базирана в Бермудските острови.

AutoZone Inc.
Производителят на авточасти AutoZone Inc. разполага с около 6000 магазина в САЩ, Мексико и Бразилия. Неговите акции се търгуват на нива от окоо 880 долара.

Cable One Inc.
Това е един от най-големите доставчици на телевизия и интернет в САЩ. Десетата позиция в подреждането идва с цена на книжата от около 865 долара.

Най-скъпите компании по размер на пазарната си капитализация

Microsoft и Apple днес са най-скъпите компании в света, като в последните дни на няколко пъти сменяха водачеството си. В края на вчерашната сесия Microsoft се оценяваше на 838 млрд. долара, докато Apple бе с капитализация от 829 млрд. долара. Следват Amazon, Alphabet и др.

Бъдещата най-скъпа компания в света

След последните отлагания, първичното публично предлагане (IPO) на Saudi Aramco ще се състои през 2020 или 2021 г. Държавната компания на Саудитска Арабия се очаква да дебютира на капиталовите пазари при оценка от около 2 трилиона долара.

Знаете ли че... 

На 16 октомври 2007 година една акция на българската компания Холдинг Пътища АД (която днес е в несъстоятелност) се търгуваше за над 48 000 лева за брой на Българската фондова борса. По онова време тази сума се равняваше на около 35 400 щатски долара.  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...