Кои са първите компании в индекса Dow Jones Industrial Average?

933
Кои са първите компании в индекса Dow Jones Industrial Average?

© Pixabay

Борсовият индекс Dow Jones Industrial Average днес се счита за един от най-представителните индикатори за настроенията на Уолстрийт.

30-те компании в състава на индекса за известни като "сините чипове" и се считат за двигателите на американската икономика и индустрия.

Индексът Dow Jones Industrial Average е създаден през 1896 г. от финансовия журналист Чарлз Дау, а днес е част от портфейла на  S&P Dow Jones Indices - съвестно дружество на S&P Global, CME Group и News Corp.

Любопитeн факт е, че DJIA всъщност е вторият най-стар американски индекс. Първият е Dow Jones Transportation Average, създаден през 1884 г., в който по онова време влизат 9 железопътни и две пощенски компании.

Кои обаче са "оригиналните" представители на индустриалния бенчмарк Dow Jones Industrial Average и каква е тяхната съдба през годините?

До 2018 г. в индекса присъстваше само един от първоначалните му компоненти - General Electric. Миналата година обаче компанията беше извадена от елитния списък на "сините чипове".

Ето кои са "пионерите" в Dow Jones Industrial Average - 12 компании, които през 1896 г. на практика олицетворяват гръбнака на американската икономика:

1. American Cotton Oil Company 

Компанията започва своето съществуване през 1880 г. като картел на производителите на памучно масло. Този тръст обаче е разформирован през 1889 г. в резултат на антимонополно съдебно разследване в Луизиана, а впоследствие е реогранизиран като частна корпорация.

American Cotton Oil остава в Dow Jones Industrial Average до 1901 г. През 1931 г. тя променя името си на Best Foods, през 1958 г. се слива с Corn Products Company (която днес е известна като Ingredion), а през 1997 г. и двете са придобити от британско-холандския гигант Unilever.

2. American Sugar 

След създаването си през 1891 г. American Sugar бързо се превръща в най-влиятелното обединение на производителите на захар. В края на XIX век тя контролира почти целия производствен капацитет на захарните рафинерии в САЩ.

Компанията остава в състава на DJIA до 1930 г., но дори и след това запазва сериозен пазарен дял. През 1970 г. променя името си на Amstar, а дне съществува под марката Domino Foods.     

3. American Tobacco Company 

Подобно на много от първоначалните представители в американския индустриален бенчмарк, American Tobacco започва съществуването си като картел на тютюнопроизводителите. Тя е извадена от индекса през 1899 г., само три години след създаването му. През 1911 г. е разделена на няколко поделения, след като губи антимонополно дело.

Едно от тях запазва наименованието American Tobacco Company, през 1924 г. се връща в състава на DJIA, а през 1930 г. е извадено оново. Компанията обаче за трети път влиза в клуба на "сините чипове" през 1932 г. и остава там чак до 1985 г., когато става част от групата на холдинга American Brands.

Той обаче продава тютюневия си бизнес през 1994 г., за да се съсредоточи върху продажбата на алкохол и битови стоки.

4. Chicago Gas Company 

Chicago Gas влиза в състава на Dow Jones Industrial Average от самото начало, но остава в индекса само две години. През 1898 г. тя е придобита от своя конкурент Peoples Gas, която заема мястото ѝ в борсовия бенчмарк.

Peoples Gas остава в индекса до 1915 г. През 1980 г. тя променя името си на Peoples Energy, а през 2007 г., след сливането с Wisconsin utility, се създава енергийният холдинг Integrys. Централата му до ден-днешен е базирана в Чикаго.

10-те най-скъпи публични компании в светаВсички те са американски

5. Distilling & Cattle Feeding Company 

Няколко месеца след създаването на индекса DJIA, компанията променя името си на American Spirits Manufacturing, но през 1899 г. е извадена от състава му. American Spirits обаче се разраства през следващите години и се превръща в мощен картел на производителите на уиски, който контролира над 70 дистилерии, до въвеждането на т. нар. "сух режим" в САЩ през 1929 г.

През 1934 г., след отмяната на забраната за продажба на алкохол, компанията се завръща в състава на борсовия индекс под името National Distillers. Тя остава в списъка на "сините чипове" до 1959 г., като в същото време разширява бизнеса си в други сектори, като производството на метали и химически продукти.

Впоследствие компанията се разделя с алкохолното си поделение. Част от него продава на Grand Metropolitan, която по-късно се слива с Guinness и създава холдинга Diageo. Някои от фабриките пък отиват в ръцете на Fortune Brands. Индустриалната част от холдинга National Distillers съществува и днес под марката Millennium Chemicals.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg