Компаниите, които да следим с повишено внимание до края на 2018 г

2349
Компаниите, които да следим с повишено внимание до края на 2018 г

© Pixabay.com

Преди дни ви показахме представянето на водещите публични компании на Българска фондова борса (бел. ред. компаниите от SOFIX).

Днес ще насочим вашето внимание към няколко дружества, които се очаква да заемат все по-често място във финансовите издания до края на 2018 г.

Градус

Безспорно, събитието на 2018 г. е първичното публично предлагане на Градус АД. Компанията набра 81.4 млн. лв., а до дни се очаква и старта на вторичната търговия с книжата.

Средствата, набрани от провелото се IPO, ще бъдат инвестирани в разширяване на ключови за Градус звена от производството и разпространението на готовата продукция, както и в развитието на нови продукти, с които компанията ще навлезе в нови пазарни сегменти.


Следващите месеци ще са ключови за компанията по няколко причини. Първо, настоящите собственици няма да могат да предлагат повече от своите акции в следващите 12 месеца. Второ, през 2019 г. компанията ще разпредели под формата на дивидент не само част от печалбата си от 2018 г., но и от 2017 г.

Първа инвестиционна банка

Наскоро в България бе осъществена голяма сделка. KBC успя да закупи ОББ, и заедно със СИБАНК, обединената структура вече е на трето място сред банките у нас. Да, Първа инвестиционна банка загуби над 1/3 от стойността си през първото полугодие, но посочената по-горе сделка, както и очакваната следваща по придобиването на Банка Пиреос, много лесно могат да дадат съотношение, при което да се изчисли настоящата стойност на Fibank.

Сред плюсовете - както за самата банка, така и за самия банков сектор, са предстоящото ни присъединяване към ERM-2, което върви ръка за ръка с членство и в Банковия съюз.

Припомняме, че всички държави, които приемат еврото в бъдеще, автоматично ще станат членове на банковия съюз.

Трейс Груп Холд

В началото на месеца бе обявена поредната голяма поръчка, която компанията ще изпълнява. Тя е за над 11 млн. лв. Но това не е всичко. Тук трябва да допълним както големите инфраструктурни обекти, които предстои да се случат в страната, така и развитието на компанията в близки и по-далечни държави, с което се цели диверсификация на постъпленията.

От 3 септември Трейс Груп Холд ще разпредели на акционерите си и дивидент от 6 ст. на акция за физическите лица и 0.063 лв. на останалите си акционери. До края на месеца ще станат известни неконсолидираните финансови данни за първите шест месеца на годината.

Компанията е една от малкото на БФБ, която дава и прогнозни данни за следващото тримесечие.

Сирма Груп Холдинг

През юни компанията получи одобрение от Комисията за финансов надзор за предстоящото си увеличение на капитала. Единствената технологична компания в SOFIX предлага за записване 39.57 млн. акции по номинална и емисионна стойност от 1 лв. Капиталът ще бъде увеличен, ако бъдат записани най-малко 19.7 млн. акции.

Увеличението се обслужва от Първа Финансова Брокерска Къща, през която Градус успешно набра над 81 млн. лв. от предлагането си. 

Компанията възнамерява да изразходва набраните от вторичното предлагане средства за изпълнение на стратегията си за развитие на продуктовия портфейл и реорганизация на корпоративната структура, както и за маркетинг и продажба, включително и за комерсиализация на новоразвити продукти.

Сирма Груп Холдинг си поставя амбициозната цел от приходи от 100 млн. евро до 2022 г.

Софарма

Фармацевтичната компания реализира спад в продажбите си за първите шест месеца с 8% спрямо същия период на 2017 г., в. т.ч. 6% спад на продажбите за вътрешен пазар и 10% спад на продажбите за износ.

Тук особено важни са поне два фактора – продажбите в Русия, както и регистрацията на Табекс в САЩ, на което компанията разчита в голяма степен. Софарма притежава 3.5% от обединеното дружество Achieve Life Sciences, Inc., което се търгува на Nasdaq под символа ACHV.

Освен работата по Табекс, компанията работи и по регистрацията на други лекарства, включително и на такива, подобряващи шансовете за лечение на определени видове рак.

Вчера книжата на дружеството затвориха на цена от 3.61 долара за брой.

Алкомет

Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп за налагане на мита за вноса на стомана и алуминий създаде хаос в индустрията. Това, според Хюсеин Йорюджю, изпълнителен директор на Алкомет, е положително за компанията, заяви той по време на деветото издание на Шумът на парите.

За момента решенията на Тръмп са в наша полза, защото нямаме мита, а другите имат такива в размер от поне 10% (бел. ред. митата вече са факт). Цените обаче се качват, каза още той.

Според Йорюджю, бъдещето пред Алкомет е светло. Компанията изнася 95% от продукцията си на европейските пазари. „Продукцията ни е мащабно увеличена, имаме нови цехове в рамките на производството ни“, каза той, добавяйки, че доброто развитие на автомобилната индустрия в Европа ще допринесе за добрите перспективи пред компанията.

Алкомет: Митата на Тръмп създадоха хаос в индустриятаПроблемът с липсата на кадри у нас ще се задълбочава, смята Хюсеин Йорюджю

Компанията разпредели и дивидент от 0.2578 лв. бруто (0.2449 лв. нетен дивидент) на своите акционери, които ще започне да изплаща от 23 юли.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg