Компаниите, в които Уорън Бъфет има най-големи дялове

3069
Компаниите, в които Уорън Бъфет има най-големи дялове

© YouTube

В традиционното си годишно писмо до акционерите на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет посочи кои са най-големите инвестиции на компанията.

Оракулът от Омаха обясни как гледа на дяловите инвестиции и защо е оптимистично настроен по отношение на щатските акции в дългосрочен план.

"Чарли (Мънгър) и аз гледаме на обикновените акции, които Berkshire притежава, като на дялове в бизнеси, а не като на борсови символи, които се купуват или продават във основа на графични модели, таргети за цена, обявявани от анализатори или мненията на медийни експерти," пише той.

"Вместо това, ние просто смятаме, че ако бизнесите, в които сме инвестирали, са успешни (както ние вярваме за повечето), нашите инвестиции също ще бъдат успешни. Понякога доходността ни е скромна; друг път е сериозна. Понякога аз пък правя скъпо струващи грешки. Като цяло и с времето би трябвало да отчетем прилични резултати. В САЩ дяловите инвеститори имат попътен вятър."

Сред най-големите дялове на Berkshire са тези в Wells Fargo (29.2 млрд. долара), Apple (28.2 млрд. долара) и Bank of America (20.6 млрд. долара). В писмото на Бъфет се казва, че компанията е притежавала акции на стойност 170.5 млрд. долара към края на 2017 г.

Челната петица се оформя от Coca-Cola (18.3 млрд. долара) и Amеrican Express (15.05 млрд. долара).

Phillips 66 (7.5 млрд. долара), U.S. Bankcorp (5.5 млрд. долара), Moody’s (3.6 млрд. долара), Southwest Airlines (3.1 млрд. долара), Delta Air Lines (2.9 млрд. долара) допълват челната десетка на компаниите, в които Berkshire Hathaway притежава най-големи дялове. 

Най-строго пазената тайна в света на бизнеса намира отговор?Според анализаторите най-големи шансове за това има Грег Абел

Бъфет също така споделя, че делът на Berkshire в Kraft Heinz не е включен в класацията, защото Berkshire е част от "контролираща група" и трябва да използва различен счетоводен метод. Според него делът на компанията в Kraft Heinz е възлизал на 25.3 млрд. долара в края на годината.

Инвеститорът също така отбеляза, че някои от най-голямите дялове на Berkshire се управляват от Тод Коумс или Тед Уешлър. Според Бъфет всеки инвестиционен мениджър коментира по над 12 млрд. долара капитали.

В писмото си до акционерите Бъфет също така признава, че намирането на компании за придобиване на "разумна цена" се е превърнало в предизвикателство и това е основната причина Berkshire да разполага със 116 млрд. долара в кеш и държавни облигации, които носят ниска доходност.

Изминаха повече от две години от последната голяма покупка на Berkshire – придобиването на компанията за самолетни части Precision Castparts Corp за 32.1 млрд. долара.

Berkshire също така обяви рекордни тримесечна и годишна печалба, благодарение на 29.1 млрд. долара финансов стимул вследствие на намаляването наскоро на корпоративните данъци в страната.

Нетната печалба за четвъртото тримесечие нараства близо пет пъти - до 32.55 млрд. долара, или 19 790 долара на акция от Клас А, в сравнение с 6.29 млрд. долара, или 3 823 долара на акция година по-рано. Годишната печалба нараства с 87%, до 44.94 млрд. долара.

Тези увеличения обаче прикриват спад в оперативната печалба, която Бъфет счита за по-добър индикатор за цялостното представяне и която пада с 18% през за последната година, до 14.46 млрд. долара.

Основна причина за този спад е загуба в размер на 2.22 млрд. долара от застрахователната дейност на Berkshire, вследствие на ураганите Харви, Ирма и Мария и пожарите в Калифорния.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg