Компания с 900 млн. потребители се листва на борсата

964
Компания с 900 млн. потребители се листва на борсата

Ant Financial Services Group, или съкратено Ant Group, обяви дългоочакваните си планове за листване, при това на две световни борси, пише CNBC, като това са Шанхай и Хонконг.

Компанията е известна най-вече с услугата си Alipay, която е най-популярната система за мобилни разплащания в Китай.

В последните години тя дори разшири услугите си и днес предлага както управление на активи, така и микро заеми. Заради технологичната си насоченост компанията също така предлага и финансови, и технологични решения на своите клиенти.


Alipay е основана през 2004 г. и днес се ползва за покупка при онлайн пазаруване. Седем години по-късно Alibaba продава контолния си пакет акции на група, контролирана от китайския ѝ основател и милиардер Джак Ма.

Тогава беше съобщено, че се прави с цел да се угоди на китайските регулаторни органи. От Yahoo, които по онова време са най-големият акционер в Alibaba, казват, че сделката е осъществена без тяхното знание, но китайският гигант отрича този факт.

Yahoo и друг от големите акционери - SoftBank, се договориха тогава с Alibaba, че когато Alipay стане публична компания, то компанията майка ще получи между 2 и 6 млрд. долара. Alipay също така се задължи да плаща лицензионни такси, както и да продължи да обслужва Taobao, която е една от платформите за онлайн търговия на Alibaba.

Ant Financial, под чиято шапка е Alipay (бел. ред. като нейн оператор), e създадена през 2014 г., като Alibaba купува 33% от дружеството през 2018 г., което има за цел да навлезе по-сериозно на пазара на финансови услуги и технологични решения.

Основателят на Alibaba Джак Ма все още притежава мажоритарен контрол над компанията. Отделянето на Ant Financial става малко преди листването на Alibaba на борсата.

Днес Ant Group може да се похвали с 900 млн. клиента за Alipay, но вече предлага, освен заеми и управление на активи, също и застраховки за клиентите си, предлагани от Ant Financial.

Дигиталните услуги на компанията днес осигуряват около 50% от постъпленията ѝ.

Последното голямо набиране на капитал на Ant Group беше през 2018 г., когато компанията привлече 14 млрд. долара от инвеститорите. Тогава редица анализатори обявиха, че компанията вече има оценка от 150 млрд. долара.

Днес, две години по-късно, оценката е може би по-висока от 210 млрд. долара, казва Дейвид Дай, старши-анализатор в Bernstein. Евентуална оценка от над 200 млрд. долара би оценила Ant Group на повече, отколкото част от най-големите щатски банки, сред които и Goldman Sachs, и Wells Fargo.

Дори и оценка от 150 млрд. долара би добавила 19 долара към настоящата цена на акция на Alibaba. Акциите на гиганта в сферата на онлайн търговия се търгуваха за последно на 257.61 долара за брой. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg