Компанията, която инвестира 11 млрд. долара в стартъпи

8345
Компанията, която инвестира 11 млрд. долара в стартъпи

Alphabet е компания, която от години влага огромни средства в различни стартиращи проекти. Портфейлът от стартъпи, който създателите на Google държат в момента, възлиза на 11 млрд. долара, пише Bloomberg. 
 
Технологичният гигант за първи път оповестява подобни данни, тъй като, според новите счетоводни регулации отвъд Океана, това вече е задължително.

От началото на тази година американските публични дружества трябва да включват във финансовите си отчети и справедливата пазарна стойност на инвестициите си в частни компании, които не се търгуват на борсата. 
 
В случая с Alphabet става въпрос за наистина значителни дялове в проекти с висока стойност, като Uber, Airbnb и Stripe. До този момент компанията от Маунтин Вю обявяваше само цената, която е платила за придобиването на акциите. 
 
В предходното тримесечие това перо от баланса беше на стойност 7.81 милиарда долара. След счетоводните промени обаче сумата набъбва до 11 милиарда. Това води и до ръст на нетната печалба на акция с 3.40 долара, пише още изданието. 
 
Стартъп "оранжерията" на Alphabet се управлява основно от дъщерната компания GV (която до 2015 г. се казваше Google Ventures) - ръководството й е независимо от Google, а решенията, които взима за придобиването и развитието на стартиращите проекти, са базирани изцяло на финансовата логика.
 
Най-голям дял в целия й портфейл заема Uber. През 2013 г. Google Ventures купи дял от компанита за споделено пътуване на стойност 258 милиона долара. Тогава пазарната оценка на Uber бе под 4 милиарда долара.

Последната голяма сделка от началото на тази година обаче, при която Softbank придоби близо 18% от капитала на транспортната компания, увеличи капитализацията й до над 54 милиарда. Aplphabet тогава се раздели с част от своя дял, но впоследствие купи нови акции, с което пазарната оценка на Uber достигна 72 милиарда долара. 
 
Ако GV бе запазила целия си първоначален дял, за който плати 258 милиона, днес той щеше да струва над 5 милиарда долара. Реалната оценка на Uber обаче е доста сложно начинание, имайки предвид турбуленциите в ръководството от миналата година, които доведоха до оставката на изпълнителния директор Травис Каланик.

Alphabet не разкрива механизма, по който оценява своя дял в компанията, нито пък точния брой на акциите, които притежава. 
 
Освен GV, в структурата на Alphabet има и други звена, които се занимават с придобиването и развитието на стартъп компании. Сред тях са частният инвестиционен фонд CapitalG и инвестиционното поделение Gradient Ventures, което пък е фокусирано върху проекти, свързани с изкуствения интелект.

Под шапката на Google оперира и акселераторът Launchpad, който осигурява грантови плащания за стартиращи компании в Африка, Азия, Южна Америка и Източна Европа. 
 
По данни на изследователския център Crunchbase, Alphabet е най-активният играч в придобиването на дялове от стартъп компании за 2017 г. С общо 103 такива сделки компанията изпреварва конкуренти, като китайската Tencent Holdings (която може да се похвали със 72 придобивания), японската Softbank (64) и доскорошният фаворит в тази класация Intel Capital, който обаче има едва 50 сделки за миналата година. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg