Компанията, която ще е с поне 50% по-скъпа от Microsoft и Apple

1382
Компанията, която ще е с поне 50% по-скъпа от Microsoft и Apple

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман настоява за оценка на петролната компания Aramco от 2 трилиона долара, въпреки че, според мнението на пазарни наблюдатели и банкери, по-реалистично е да очакваме, че пазарът ще оцени компанията на около 1.5 трилиона долара, пише Reuters.

Цифрите излязоха отново на преден план след подновените разговори за времето и мястото на първичното публично предлагане.

Бордът на директорите на Aramco се събира по-късно тази седмица, за да се обсъди въпроса.

Оценката от 2 трилиона долара бе поставена от принц Мохамед в началото на 2016 г., когато за първи път се роди идеята за продажба на малък дял от Aramco, а средствата, получени от инвеситорите, трябваше да се вложат в намаляването на зависимостта на икономиката на Саудитска Арабия от петрола.


„Ако пазарът не оцени компанията подобаващо, то ръководството на Aramco може да реши да отложи листването“, казва източник, запознат с плановете на компанията, пожелал анонимност. Те не бързат и разполагат с подходящите инструменти, за да постигнат оценката, която са си поставили като таргет.

Но дори и в по-ниския диапазон на оценката си, Aramco ще се превърне в една от най-скъпите компании в света.

В последните месеци компанията закупи Saudi Basic Industries Corp (SABIC) срещу 69 млрд. долара. Сделката, освен че повишава стойността на Aramco, изнесе и финансовите резултати на компанията.

От държавното дружество пласираха емисия облигации за 12 млрд. долара, за която имаха подадени поръчки за 100 млрд. долара.

Финансовите отчети на Aramco показаха, че компанията има печалба от 111 млрд. долара за миналата година, което е повече от петте следващи най-големи петролни компании в света Exxon Mobil, Royan Dutch Shell, BP, Chevron и Total.

Саудитска Арабия: Петролът ще свърши последно при насДокладът на BP за 2018 г. постави Саудитска Арабия на второ място сред страните с най-големите резерви в света, като начело е Венецуела с нейните 303.2 млрд. барела

Подобна печалба би оценило компанията на 1.4 – 1.5 трилиона долара, заедно със SABIC, изчисляват от банковата индустрия. Източникът, близък до Aramco, казва, че именно това е по-реалистичната оценка на компанията.

Петролните и газовите компании в последните месеци не предизвикват силен интерес у инвеститорите, основно заради очакваното по-слабо потребление на техните продукти в следващите години и задълбочаващите се климатични проблеми.

S&P Energy секторът е добавил само 2% през 2019 г. спрямо 15 на сто за широкия S&P500.

Дори и при оценка от 1.5 трилиона долара, Aramco ще е с около 50% по-скъпа от Microsoft, която по днешни данни е единствената компания с оценка от над 1 трилион долара. Apple и Amazon пък се оценяват на около 946 и 921 млрд. долара.

Основен фактор в оценката на компанията несъмнено ще е и цената на петрола. Днес барел петрол от сорта брент се търгува на нива от около 59 долара, което е доста по-малко от желаното от членовете на ОПЕК ниво от 70-80 долара за барел.

Също така голямо значение за оценката на Aramco ще има и интеграцията на бизнеса със SABIC. Защото преди първичното публично предлагане да бе отложено различните банки оценяваха Aramco на 1.3-1.7 трилиона долара.

Но дали само SABIC ще помогне на Aramco да се добере до така желаната оценка от 2 трилиона долара? Нека не забравяме, че компанията произвежда 1 от всеки 10 барела петрол, добиван по света.

Покупката на SABIC би позволило на Aramco не само да повиши приходите си, но и да се превърне в глобален лидер в химическата индустрия.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg