Коя е най-скъпата компания на БФБ-София

2220
Коя е най-скъпата компания на БФБ-София

От началото на годината почти няма седмица, в която на Българска фондова борса да не се наблюдава промяна в класацията на най-скъпите публични компании. Най-често лидерството се разменя между Първа инвестиционна банка (ПИБ) и Софарма.

За кратко в края на януари начело в класацията бе и ЧЕЗ Разпределение България, която, както знаем, е в процес на търсене на нов собственик.

Но да се върнем на Софарма и ПИБ. Именно това са и единствените публични компании, чиято пазарна капитализация днес възлиза на над 500 млн. лв. (583 и 546 млн. лв.) Или общо -  над 1.1 млрд. лв., представляващи 11% от оценката на всички листвани на Основен пазар на БФБ-София компании.

Ето какви са последните новини около двете най-скъпи компании в момента и какво можем да очакваме от тях през следващите месеци:

Софарма

За първото тримесечие на 2017 г. приходите от продажби на продукция на Софарма АД се увеличават с 12% спрямо същия период за 2016 г., в т.ч. 4% спад на продажбите за вътрешен пазар и 24% ръст на продажбите за износ, информират от компанията чрез X3News.

“Продажбите на руския пазар през март затвърждават възходящия тренд от началото на годината и са реален индикатор за подобряването на икoномическата ситуация в страната.

"Към момента нашите прогнози са, че продажбите ще се развиват във възходяща посока и през следващите няколко месеца”, коментира д.и.н. Огнян Донев, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на “Софарма” АД.

Фармацевтичната компания информира в началото на март, че е обнадеждена и по отношение на регистрацията на продукта си Табекс в САЩ.

В последните месеци Софарма успя да придобие над 51% от капитала на РАП Фарма Интернешънъл ООД, Медика, а преди това Момина крепост и продължава да увеличава дяловото си участие в Доверие Обединен Холдинг.

Операцията се очаква да бъде осъществена на два етапа. В първия етап ще бъдат придобивани предлаганите на борсата пакери акции от капитала на Доверие Обединен Холдинг, чрез сключване на отделни борсови сделки за покупка на акции за достигане на определениети със ЗППЦК прагове за отправяне на търгово предложение (1/3 от капитала).

Във втория етап се очаква да бъде отправено търгово предложение, от което ще зависи бъдещото дялово участие на Софарма в компанията.

Дружеството разпредели по 0.07 лв. брутен дивидент на акция между акционерите си в периода 2012 – 2014 г., а за 2010 – 2011 г. дивидентът възлизаше на 0.085 лв. за лот. Миналогодишният дивидент отново се равняваше на 0.07 лв. Дали тенденцията от предходните години (с изключение на 2015 г.) ще продължи и през 2017 г., предстои да видим.

Първа инвестиционна банка

Едно от четирите предписания към банката след проведените стрес тестове и оценка на качеството на активите бе до април 2017 г. да се увеличи капиталът от външни източници. Или иначе казано, от това ни делят дни или седмици.

Първа инвестиционна банка отчете одитирана печалба след данъци и обезценки в размер на 90.2 млн. лева за 2016 година. Данните бяха представени на среща на ръководството на Fibank (Първа инвестиционна банка) с миноритарните акционери на банката.

През 2016 г. Fibank е изградила стабилни капиталови буфери. През годината банката е заделила провизии в размер на 155 млн. лв.

Банката отчете и ръст на активите от 2%, достигайки до 8.9 млрд. лв., което отрежда на ПИБ трето място в българската банкова система, след УниКредит Булбанк и Банка ДСК.

Капиталовата адекватност на банката към 31 декември 2016 г. е 15.41%, съотношението на приходи и разходи е в размер на 42.04% и възвръщаемостта на капитала е 11.17%. Данните за банката сочат още, че се наблюдава повишение на съотношението на капитала от първи ред (до 15.1%), ръст на възвращаемостта на капитала (до 12.2%), както и спад на съотношението кредити/депозити до 63.8 на сто спрямо 72.5 на сто към края на 2015 г. 

Банката никога в историята си на публично дружество не е разпределяла дивидент между акционерите си. От началото на 2017 г. книжата на Първа инвестиционна банка са добавили 58.21% спрямо 36.11 на сто повишение при Софарма.

Бихте ли си купили акции на една от тези две компании? Коя, според вас, предлага по-добри перспективи за акционерите си? Отговорът на този въпрос ще дадем в края на 2017 г.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg