Мартин от Fox Laser: Когато обичаш работата си, мечтите стават реалност

13528
Мартин от Fox Laser: Когато обичаш работата си, мечтите стават реалност

Днес се срещаме с Мартин Симеонов, мениджър производство в една от най-големите български компании за лазерно рязане, щанцоване, листоогъване, заваряване и прахово боядисване на листови и профилни метали – Fox Laser.

Историята на компанията, основана преди повече от 20 години, продължава да се пише и днес от хора като Мартин.

Неговата кариера тук започва преди 7 години като оператор почти случайно, но се развива бързо и днес на него разчита огромен екип от хора, последно поколение лазерни машини и големи поръчки на компании от цял свят.


Всъщност, Мартин дори не си е представял, че някога ще се занимава с нещо подобно – следвал е геодезия във ВИАС и по професия би трябвало да е инженер геодезист, но както сам казва, най-вероятно никога няма да се занимава с това и сега дори не си представя да работи другаде, освен във Fox Laser.

„Твърде много обичам работата си тук, за да се занимавам с друго. В свободното си време се ровя из коли, имам седем. Не ми остава много такова, защото имам малко дете, но когато мога, работя по някоя от колите или си почивам във вилата“, разказва той.

Вашата компания е много голяма – в момента в базата в София работят над 150 души. Те оперират с последно поколение лазери и листоогъващи машини, изпълняват сериозни поръчки за различни индустрии. Но търсите и още. От какви хора се нуждаете?

Търсим хора, които имат желание да работят. Не е толкова важно какви са по професия или на колко години са, а колко бързо се учат и искат ли да го правят. Създали сме среда, в която всеки може да дойде и да получи знанията, които са му необходими. Има кого да попиташ за всичко. Единственото, което искаме от теб, е да имаш желание.

Търсим активно хора, предлагаме най-добрите машини и страхотна атмосфера, която те насърчава да растеш и да ставаш все по-добър. Възможностите за развитие са почти неограничени – предлагаме начално обучение и след това различни допълнителни курсове. Тук можеш да започнеш като шлосер и да стигнеш до мениджър. Никой няма да спре развитието ти, напротив.

Как започна твоята кариера във Fox Laser?

Когато дойдох за първото си интервю във Fox Laser, ме посрещна господин Лисичков. Той ми показа базата, машините, разказа ми за работата. Помислих си: „твърде много копчета, няма шанс да се справя“.

После се прибрах вкъщи, разказах къде съм бил и че най-вероятно няма да започна, но родителите ми казаха: „Напротив, отиваш там и започваш в производството. Ще станеш мъж там. Ако не, ще се махнеш, но първо ще пробваш, после ще се отказваш“. И така, седем години по-късно, още съм тук.

Започнах от най-ниското стъпало, след това станах началник смяна на лазерно рязане, после началник цех и сега съм мениджър производство.

Какво най-много ти харесва в нея?

Всеки ден уча нещо ново. Няма ден, който да е минал точно като предишния. Постоянно, непрекъснато, всекидневно научаваш нещо ново и се развиваш.

Смяташ ли, че това привлича и другите?

Да, това ни обединява. Тук нямаме позиции, на които можеш просто да си седиш и да не правиш нищо. Всички работим много и това ни доставя удоволствие.

Какви са твоите колеги?

Екипът, с който работя в момента, е от млади хора. Хем си приличаме, хем сме много различни като характери. Има хора, които не те разбират, и такива, с които си казвате неща само с един поглед. Но всички работим в екип, учим се в движение. И това му е хубавото, интересното – всеки ден се сблъскваш с различни предизвикателства, от които си вадиш поуки.

Твоята работа е да ръководиш и да вдъхновяваш. Как успяваш да накараш всички да дават най-доброто от себе си?

Старая се да въздействам на хората около себе си, позитивна личност съм. Не успявам постоянно да обръщам внимание на абсолютно всички, защото екипът ни е голям и физически не ми стига времето, но поне опитвам. Аз самият съм бил на повечето позиции и съм правил това, което правят те в момента, така че мога да им помагам и да им показвам.

Как се проектира колектив?

С доверие. Първо, трябва да спечелиш хората. Тук повечето са виждали как работя аз и знаят какво очаквам и какво ценя. По принцип, само като погледна един човек и видя работното му място, вече знам как работи. Още от вратата. Но след това идва доверието. Стараем се да подхождаме с усмивка и да действаме в екип.

В производството обикновено няма място за грешка. Това напряга ли те или, напротив – вдъхновява те да ставаш по-добър?

Винаги се старая да давам максимума. Ако ви кажа, че не грешим, ще ви излъжа. Истината е, че се опитваме да не правим, но знаем, че са неизбежни. Да, работим с най-добрите машини, но те се управляват от хора, а те грешат. Понякога има и машинен фактор – когато съм бил оператор, ми се е случвало и това.

Всичко е по книга, както трябва, но машината просто заварява даден детайл и ти не можеш да направиш нищо. Грешки има, но най-важното е те да не стигат до клиента. Да ги хващаме навреме. Аз разчитам на колегите си и те на мен. Това е доверието.

При вас понякога идват клиенти, които знаят какво искат да получат като краен продукт, но не и как да го направят, защото нямат проект. Как се режат идеи без размери?

Да, случва се. Идват при нас със снимки и искат да направим прототип. Последния път така започнахме само с една идея, а сега правим 600-тната бройка. Имаме процес, който започва от конструктивен отдел и завършва в качествения контрол на производството.

Обсъждаме, мислим, мерим, променяме. После го режем, виждаме нови неща, преправяме и оптимизираме. Целта е не само да създадем един прототип, който да се хареса на клиента, но и да е така направен, че да е лесен за производство.

Бързо за сметка на качествено?

Не, никога не правим компромис с качеството за сметка на бързината. По-скоро ще се забави нещо друго – едното ще измести другото, но никога за сметка на качеството. Затова сме създали процеси, по които работим, когато трябва да се направи нещо спешно или да се реши някакъв проблем. Стараем се клиентът да остане доволен, а това става, когато работата е свършена качествено и в определения срок.

Какво те накара да останеш толкова години тук и какво според теб би убедило някой друг да се задържи във Fox Laser?

Условията на труд са страхотни, отношението на хората е много добро, заплащането също. Дори не съм си помислял да си търся друга работа.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

лекар
# 0
19:02 | 15 February 2022
Тоя 'юнак ако не вземе мерки на 40г ще е хемодиализна развалина,ако доживее и то тогава няма да има вече и хемодиализни отделения.Всичко ще е виртуално така че да помисли над режима си и храненето щото парцаливите пари са последното нещо в живота, когато завониш на пютрексин.
читател
# 1
14:01 | 13 January 2022
Не стана ясно още колко време ще ги рекламирате тия железари, стават вече досадно нагли!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg