Милиардерът Джак Ма се подготвя за живота след Alibaba

3916
Милиардерът Джак Ма се подготвя за живота след Alibaba

© Twitter

Джак Ма - най-богатият човек в Китай, полага основните за бъдещето си извън Alibaba Group Holding Ltd., компанията, която той съосновава и превръща в гигант в онлайн търговията.

В интервю за Bloomberg председателят на Alibaba заяви, че посвещава по-голяма част от времето и състоянието си на филантропия със създаването на фондация, фокусирана върху образованието, следвайки примера на друг милиардер - Бил Гейтс.

Личното състояние на Ма, който в понеделник ще стане на 54 г., се оценява на 40 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Въпреки че Ма гледа на себе си като на ръководител по случайност, който навлиза в света на бизнеса с основаването на Alibaba преди близо 20 години, той се превърна в един от най-разпознаваемите бизнес лидери в Китай.

Дори и след като напусна поста главен изпълнителен директор през 2013 г., бившият учител по английски език остава публичното лице на компанията с пазарна стойност от над 400 млрд. долара и дейност простираща се от онлайн търговията през продуцирането на филми в Холивуд до облачните технологии и онлайн разплащанията.


“Има много неща, които мога да науча от Бил Гейтс. Никога не мога да бъда толкова богат, но нещото, което могат да направя, е да се оттегля по-рано,” заявява Ma в интервюто.

“Мисля, че някой ден и то скоро, ще се върна към учителската професия. Това смятам, че е нещо, което мога да правя много по-добре от това да съм главен изпълнителен директор на Alibaba.”

На въпроса дали това може да се случи тази година, Ма вдига рамене и се усмихва. Той също така не разкрива дали ще дари парите си, както други милиардери вече обявиха, че ще направят.

“Ще разберете много скоро. Подготвил съм фондацията Jack Ma Foundation,” казва Ма. “Всичките тези неща ги подготвям от 10 години.”

Ма е роден през септември 1964 г. Той основава Alibaba.com през 1999 г. като B2B пазар с 60 000 долара и 18 съоснователи.

Милиардер: Учете това, за да сте високо платени в бъдеще Джак Ма, основател на китайския гигант в онлайн търговията Alibaba, вижда сериозни промени на хоризонта


Чрез редица проницателни сделки и инвестиция от SoftBank Group Corp., компанията се превърна в гигант, който може да създава или да унищожава марки. Клиентите й използват платформите й за електронна търговия, за да поръчват продукти, вследствие на което пакетираните доставки през миналата година достигнаха 55 млн. дневно.

Ма също така контролира Ant Financial - финансовата онлайн платформа, която управлява най-голямата система за мобилни разплащания в Китай. Бизнесът има над 870 млн. потребители чрез системата за рапзлащания Alipay и нейните подразделения.

Фокусът върху образованието не изненадва последователите на Ма, който често е говорил за важността на образованието за него и за някои от неуспехите си като студент, в това число, че не успява да вземе държавния си изпит два пъти.

“Не бях добър студент, но след това се подобрих, всички ние продължаваме да се учим постоянно. Така че искам да посветя времето си на това,” казва Ма.

По времето си като председател на компанията Ма помогна за разрастването й у дома и в чужбина и оглави първичното й публично предлагане през 2014 г., което бе най-голямото в историята. Ма също така бе един от първите чуждестранни бизнес лидери, които се срещнаха с Доналд Тръмп след избирането му за президент на САЩ.

Ма процъфтява в светлината на прожекторите, като е търсен гост за конференции по цял свят, въпреки че напрежението между Китай и САЩ се засили. Той обаче е споделял в миналото, че не е щастлив от това, че е най-богатият човек в Китай.

Като някой, който се е срещал с лидерите на двете най-големи икономики в света, Ма гледа на бъдещата си филатропска дейност като на начин за сближаване на разделението между тях.

“Хората в Китай и САЩ споделя едно общо нещо – сърца, изпълнени с любов и уважение,” казва Ма. “Това е общ език, който споделяме. Първата технологична революция доведе до Първата световна война, втората до Втората световна война. Сега сме в трета революция, какво ще се случи? Това трябва да е война срещу бедността, болестите и т.н.”

Ако Ма напусне компанията, която основава в апартамент в Ханджоу, тя ще остане под контрола на партньорската структура, която дава възможност група ръководители в Alibaba и подразделенията й да вземат решенията за това кой влиза в борда на директорите.

"Имам пълно доверие на моя екип и на партньорската структура, която много инвеститори не харесват," казва Ма. "Това е системата, към която смятам, че заедно с моя екип имаме принос и това ще позволи на компанията да съществува дълго време."

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg