Милиардерите зад Lego ще инвестират в пластмасови отпадъци

1821
Милиардерите зад Lego ще инвестират в пластмасови отпадъци

© Pixabay.com

Милиардерите собственици на Lego се готвят да насочат по-голям дял от своето богатство в бизнес начинания, които намаляват излишната пластмаса по природосъобразни начини.

Kirkbi, която контролира активи за над 20 млрд. долара на фамилията зад производителя на играчки Lego, търси проект във връзка с пластмасата, в който да инвестира тази година. Компанията тества пазара през 2020 г. с придобиването на дял в Quantafuel AS, норвежка компания, която превръща стара пластмаса в енергия.

В интервю за Bloomberg Томас Лау Шлайхер, главен инвестиционен директор на компанията, заяви, че пластмасовите отпадъци са нещото, върху което фондът се е фокусирал. Той обаче разглежда и идеи като например “нови технологии за производство на алтернативи на пластмасата,” казва той.


Председател на Kirkbi е Киелд Кристиансен, внук на основателя на Lego и един от най-богатите хора в Дания с лично състояние, което възлиза на 7.3 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg. В последните години той предаде по-голям контрол над Kirkbi на трите си деца Агнете, Софи и Томас, всяко от които разполага с по около 7.1 млрд. долара.

Семейството зад Lego е решено да се бори с пластмасовите отпадъци със създаването на нов портфейл от инвестиции в тази сфера, който носи името Circular Plastic.

Най-голямото Lego в историята - Колизеумът в РимКонструкция на Lego, която е реплика на Колизеума в Рим, беше призната официално от Рекордите на Гинес за най-големия комплект в историята на компанията

Шлайхер твърди, че няма връзка между инвестициите на Kirkbi в тази сфера и използването на пластмаса в производството на Lego. Компанията, която произвежда близо 100 000 тона пластмасови тухлички всяка година, се опитва да разработи продукт, използвайки възобновяеми, растителни материали, като захарна тръстика.

Инвестицията на Kirkbi в Quantafuel вече се отплати, като стойността на дела почти се е удвоила след като през юни бяха инвестирани 26 млн. долара. Шлайхер заяви, че Kirkbi е отворена за това да подкрепи Quantafuel, ако има необходимост от набирането на капитал.

Фондът също така иска да инвестира повече в слънчева и вятърна енергия, увеличавайки инвестициите в размер на 1.3 млрд. долара, които вече са направени в тази сфера. Цените обаче скачат с навлизането на все повече инвеститори, казва Шлайхер.

По тази причина Kirkbi търси възможности за инвестиции на ранен етап, както го направи с Adapture Renewables, която разработва, строи и притежава соларни паркове.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg