Министър Лорер ще даде старт на нови производствени мощности в Алкомет

633
Министър Лорер ще даде старт на нови производствени мощности в Алкомет

© Алкомет

На 26.05 (четвъртък) министърът на иновциите и растежа Даниел Лорер ще даде официален старт на нови производствени мощности в „Алкомет“ АД – най-големия български производител на алуминиеви продукти. 

След официалното му посрещане в цех „Алкомет аутомотив“ в 11:00 ч., ръководството на Алкомет и екипът на Даниел Лорер ще се насочат към Валцох цех 2, където министър Лорер ще стартира нова машина за надлъжно рязане на алуминиеви рулони.

Закупено е и друго оборудване за напречно рязане на рулони, което ще бъде монтирано през следващите месеци. Общата стойност на инвестицията е 5.4 млн.евро и е съпътстващо към вече въведения в еклсплоатация студено валцов стан SMS – една от най-мащабните инвестиции на компанията на стойност 30 мил. евро.


След пускането в експлоатация на новите машини във Валцов цех 2 се очаква увеличаване на капацитета на валцовите продукти с 25%, като компанията ще може да произвежда 75 000 – 80 000Т годишно.

В процес на реализиране са и нови инвестиции в Леярен цех: наклоняема топилна пещ и 2-ра хомогенизационна пещ за заготовки, които се изпозлват за производство и обработка на профили. Двете инвестиции са на обща стойност 2.3 млн. евро.

Лекторите на Шумът на парите: Емрах СазакУстойчивото бъдеще - възможност или предизвикателство за бизнеса?

Към момента компанията разполага с годишен капацитет от 25 000 Т за производство на заготовки. След въвеждане на новите пещи капацитетът ще се удвои. Компанията ще може изцяло да посреща своите нужди за производство на профили от собственопроизведени заготовки.

Досега профилите се произвеждаха от собствени заготовки и други, които се внасят от чужди производители. След внедряване на новите пещи Алкомет дори ще има излишък от 6000 – 7000 Т годишно и ще може да ги предлага на своите клиенти и добави като нов продукт в своето портфолио.

При пресовите продукти компанията очаква увеличаване на годишния капацитет с 23%, като производството на профили ще достигне до количество 36 000Т (29 000Т за 2021 г.)

Общият капацитет за валцови и пресови продукти ще се увеличи с 21% и ще достигне годишно количество около 111 000 Т.

Към момента в „Алкомет“ АД са наети 1232 служители. След пускане на експлоатация на всички нови оборудвания се очаква да бъдат разкрити около 35 нови работни места.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg