Може ли SOFIX да достигне 715 пункта?

743
Може ли SOFIX да достигне 715 пункта?

Борсово търгуваният фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е получил поръчка за записване на 410 000 нови дяла на първичен пазар.

Повечето от тези дялове са записани от нови чуждестранни инвеститори. След тази поръчка дяловете на фонда ще станат общо 25 370 000 броя.

Продължаваме с усилията да привличаме нови инвеститори на българския капиталов пазар, посочиха още от Експат в информация до медиите.


По-рано тази седмица оттам съобщиха, че всички борсово търгувани фондове на Експат Асет Мениджмънт могат да се държат от клиентите на швейцарския централен депозитар SIX SIS и унгарския централен депозитар Keler.

С тази стъпка, която е плод на двугодишни усилия от страна на българското управляващо дружество, достъпът на чуждестранни инвеститори до продуктите на фирмата се разширява значително.

Швейцарският централен депозитар SIX SIS е един от четирите големи международни депозитарни институции, свързващи финансовите пазари в цял свят, заедно с Clearstream, Euroclear и DTCC.

Към момента SIX SIS покрива над 60 пазара по света и има директни връзки с централните депозитари във Великобритания, Ирландия, Франция, Германия, Белгия, Холандия, Унгария, Люксембург, Австрия и Дания. Регистрацията на фондовете на Експат в SIX SIS позволява те да се тръгуват на всички борси в държавите, с чиито централни депозитари SIX SIS има директна връзка.

Унгарският централен депозитар Keler e водеща депозитарна институция на капиталовите пазари в Централна и Източна Европа. Keler подкрива над 50 пазара в цял свят чрез връзките си с Clearstream и SIX SIS и има директни връзки с централните депозитари на Австрия, Чехия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Словакия, Словения, Румъния, а от скоро и България.

Това е поредната изградена от Експат инфраструктурна връзка на българския капиталов пазар със световните финансови пазари. Чрез нея инвеститори от много повече държави ще могат да държат фондовете на дружеството, включително и българския индексен фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF.

Септемврийският доклад на компанията посочва, че анализаторите й са оптимистично настроени за българския капиталов пазар и очакват SOFIX да се повиши с 25% в следващите 6-12 месеца.

"Със започването на есенния бизнес сезон очакваме пазарът на акции да се събуди отново и да нарасне с +25% през 2020 г. Нашата прогноза е индексът да стигне ниво 715 от сегашните 571.80 (3 септември 2019 г.)."

Една от причините за прогнозирания ръст е очакваното членство на България във Валутен механизъм ІІ през следващите месеци, последвано от потенциално членство в Еврозоната през следващите години.

Евтин и заспал пазар на акции

От Експат посочват още, че основният български индекс на фондовата борса SOFIX, е паднал с 21.8% за последните 2 г. За същия период S&P 500 се повиши с +25.6% (в евро), а съседският Северно-Македонски пазар с +60%. Гръцкият пазар нарасна с +50.5% от декември 2018 г.

Освен пониженията в последните 2 г., днес 15-те компании от SOFIX се търгуват и при едни от най-ниските показатели за Централна и Източна Европа. Съотношението цена – печалба е 9.6, а съотношението Цена – счетоводна стойност е 0.66.

Експат Асет Мениджмънт е водеща компания за управление на активи в региона на Централна и Източна Европа. Дружеството управлява стотици индивидуални инвестицонни сметки за клиенти от десетки държави, няколко договорни фонда, както и 11 борсово търгувани фонда, следящи основните борсови индекси в Гърция, България, Северна Македония, Сърбия, Хърватия, Словения, Румъния, Унгария, Словакия, Чехия и Полша. Фондовете на дружеството се търгуват на борсите във Франкфурт и Лондон. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg