На фокус: IPO-то на Смарт Органик

5909
На фокус: IPO-то на Смарт Органик

Тази седмица вниманието на инвеститорите на Българската фондова борса ще е насочено към първичното публично предлагане на производителя на био храни Смарт Органик.

Компанията планира да предложи на пазара 310 000 акции с номинал от 1 лева и емисионна цена между 15.25 и 18.90 лева за брой.

Временната емисия акции в рамките на IPO-то ще се търгува с борсов код S01.

Аукционът ще се проведе на 11 октомври 2021 г. в три фази. Т. нар. "book" фаза ще се проведе от 9:30 до 11:00 часа местно време, а "call" фазата ще е от 11:00 до 13:59 местно време. В рамките на тези две фази ще могат да се въвеждат, модифицират и отменят оферти за покупка.


"Freeze" фазата, в която ще бъде прекратено подаването на поръчки и ще се определи крайната цена, ще настъпи точно в 14:00 часа.

За да осигури достъп до акциите на дребните инвеститори, компанията въвежда и допълнително ограничение. В диапазона между 9:30 ч. и 10:10 ч. на 11 октомври, в рамките на "book" фазата, ще се допуска въвеждане само на поръчки, които не надвишават 2000 броя акции на инвеститор. То ще се отнася както за пазарните, така и за лимитираните поръчки.

Ако в рамките на този времеви интервал в търговската система попаднат поръчки за количества над 2000 броя акции от предлагането, те ще бъдат изтривани и няма да участват във фазата за определяне на цената.

Ако в рамките на този времеви интервал инвеститор е въвел повече от една поръчка за покупка, чието сумарно количество надвишава 2000 броя, то поръчката, с която се надвишава количеството от 2000 броя, както и всички последващи поръчки на този инвеститор, въведени в рамките на този времеви интервал, ще бъдат изтривани и няма да участват във фазата за определяне на цената.

Поръчки ще могат да се подават директно чрез електронната платформа за търговия на БФБ Karoll Broker или на място в офисите на ИП Карол АД.

Десет факта за Смарт Органик, които не знаехтеВсяка секунда в света се изяждат 25 барчета, 18 курабийки и 10 други продукта на компанията


Всички удовлетворени поръчки ще се изпълняват по определената от емитента в резултат на проведения аукцион единна емисионна стойност, която ще бъде в диапазона от 15.30 до 18.90 лв. на акция.

Ще могат да се подават два вида поръчки - пазарна, съдържаща общия броя акции, които инвеститорът би желал да запише на определената в резултат от проведения аукцион единна емисионна стойност, или лимитирана, съдържаща брой акции и най-високата цена, която инвеститорът е готов да заплати за предлаганите акции.

По време на аукциона няма да се визуализира информация за индикативна цена, изпълним обем и излишък, но инвеститорите ще могат да въвеждат, модифицират и оттеглят своите поръчки посредством електронната търговска платформа.

Класирането на лимитираните поръчки ще се извърши на база заявената в тях цена, като по-високата цена ще е с приоритет пред по-ниската. Класирането на пазарните поръчки ще е на база времето на въвеждането им, като по-ранните ще са с приоритет.

Ако цената на класираните и удовлетворени лимитирани поръчки е по-висока от единната цена, която ще се формира на аукциона, тези лимитирани поръчки ще се изпълнят на въпросната по-ниска единна цена на аукциона. В случай че цялата емисия бъде записана само с пазарни поръчки, то те ще се изпълнят на максималната цена от 18.90 лв. за акция.

Смарт Органик планира да вложи част от средствата, набрани от IPO-то, в нова производствена мощност, която ще бъде изградена в Божурище и ще бъде с разгъната застроена площ от 4000 кв. метра, с допълнителни 8000 кв. м на втори етап от строителството. Друга част от постъпленията ще бъде инвестирана в придобиването на немски бранд.

Очакванията на компанията са да завърши 2021 г. с приходи от 57.6 млн. лева, или с 56.31 на сто повече спрямо миналата година. Нетната печалба пък се очаква да се повиши близо два пъти до 9.69 млн. лева спрямо 5.027 млн. лева за 2020 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Манол
# 0
11:11 | 8 November 2021
11 октомври, както на няколко пъти е изписано в текста, беше преди един месец?!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg