Най-големите фондове у нас към днешна дата

2113
Най-големите фондове у нас към днешна дата

© Pixabay.com

Общо 35 от фондовете у нас на български управляващи дружества имат активи за над 10 млн. лв., сочи справка на Profit.bg на база данни от БАУД.

Съвкупно те управляват над 880 млн. лв. Едва четири от фондовете са с активи под управление за над 50 млн. лв., а 17 от тях имат над 20 млн. лв.

Кои са най-големите?


Четирите най-големи фонда у нас се управляват от УД-та, собственост на големи банки в страната. Лидер в това отношение е Райфайзен Консервативен Фонд (България) със 100.9 млн. лв., следван от ДСК Стандарт и ОББ Платинум Облигации с по 69 и 61 млн. лв., а също и ДСК Фонд на паричния пазар.

Само един от четирите фонда, посочени по-горе, обаче има доходност от над 1%, както от началото на 2017 г., така и за последните 12 месеца (ОББ Платинум Облигации, обявил 1.15 и 1.07%).

Това, че един фонд е голям, невинаги означава, че той може да се представи и много добре. Поради стратегията на посочените до момента фондове (инвестиции в ДЦК и/или облигации), доходността при тях винаги ще е по-ниска от високорисковите фондове.

Компас Прогрес и ОББ Премиум Акции са следващите по големина фондове у нас с активи за 31.7 и 30.6 млн. лв., докато Селект Баланс е с 30.3 млн. лв.

Два малки фонда, а толкова добра доходностКак ви звучи близо 50% доходност за 12 месеца?

С активи за между 20 и 30 млн. лв. са още Райфайзен Активна защита в евро, Елана България, ЦКБ Лидер, Профит, ЦКБ Актив, Тексим България, С-Микс, ДСК Растеж, ОББ Патримониум Земя и Престиж.

Четири от 35-те фонда, управлвяващи активи за над 10 млн. лв., имат доходност от над 10% от началото на годината. Най-добре се представя ДСК Растеж с 16.83%, следван от ОББ Премиум Акции с 15.11%, а също и ДСК Баланс и Астра Кеш с респективно 12.86 и 10.15 на сто.

Общо 8 пък са фондовете, които за последните 12 месеца постигат двуцифрена доходност за акционерите си. Това са ОББ Премиум Акции с 36.74%, ДСК Растеж с 32.63%, Конкорд Фонд-2 Акции и ОББ Балансиран Фонд със съответно 22.79 и 20.09 на сто, както и ДСК Баланс (19.89%), Капман Макс (12.58%), Астра Кеш (12.35%) и Конкорд – Фонд 1 Акции и Облигации (10.18%).

Не трябва да се забравя, че доходността за минали периоди невинаги може да гарантира висока доходност и за в бъдеще.

Уникредит и Amundi подписаха споразумение за PioneerКато част от сделката, УниКредит и Amundi ще формират стратегическо партньорство за разпространение на продукти за управление на активи

Дори и доброто представяне на пазарите, невинаги гарантира доходност при вложенията във фонд. Пример за това са два от фондовете с активи за над 10 млн. лв.

Експат Бондс отчита отрицателна доходност от 4.79% от началото на годината, а ОББ Глобал Фарм Инвест е на минус от 4.66 на сто за последните 12 месеца.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg