Най-големите икономики в света през 2050 г.

16205
Най-големите икономики в света през 2050 г.

© Pixabay.com

PricewaterhouseCoopers (PWC) публикува очакванията си за глобалната икономика към 2050 г. Последният доклад на компанията представя най-големите 32 икономики в света, отговорни за около 85% от световния брутен вътрешен продукт (БВП).

Според PWC САЩ не само че няма да са на челна позиция, но могат да се са на трето място, при положение че икономиката на Индия се справи по-добре от очакваното в идните 34 години.

Към 2030 г. икономиката на САЩ ще е на втората позиция - след Китай, но нещата могат да се променят след нови 20 години, когато втората най-голяма икономика в света ще е тази на Индия.


Към 2050 г. ще настъпят и други интересни изменения. Икономиката на Франция дори няма да е сред топ 10 на света, докато Великобритания ще се свлече до 10-о място. Италия ще излезе от топ 20, като там ще попаднат изключително добре представящите се Мексико, Турция и Виетнам.

Класацията е направена на база прогнозен БВП, изразен в паритет на покупателната способност (ППС). Според нея БВП на Китай към 2030 г. ще нарасне до 38 трилиона долара спрямо 21.2 трилиона долара за 2016 г. и до 58.5 трилиона долара към 2050 г.

Бързият темп на ръст на икономиката на Китай ще може да се следва единствено от Индия, която по последни данни има БВП от 8.7 трилиона долара. Прогнозата за 2030 и 2050 г. за индийската икономика е за повишение на БВП на база ППС до 19.5 и 44.1 трилиона долара.

В средата на века сред най-големите десет икономики (след Китай, Индия и САЩ) ще са още Индонезия, Бразилия, Русия, Мексико, Япония, Германия и Великобритания.

В доклада се посочва още, че световната икономика ще се удвои до 2042 г., нараствайки със среден темп от над 2.5% между 2016 и 2050 г.

Между 11-о и 20-а позиция ще са още Турция, Франция, Саудитска Арабия, Нигерия, Египет, Пакистан, Иран, Южна Корея, Филипините и Виетнам.

Топ 32, или това са всички икономики, които към 2050 г. ще имат над 1 трилион ППС, се допълва от Италия, Канада, Бангладеш, Малайзия, Тайланд, Испания, ЮАР, Австралия, Аржентина, Полша, Колумбия и Холандия.

С най-голям средногодишен ръст на икономиките до 2050 г. ще са Виетнам, Индия и Бангладеш, където се очаква той да възлезе на около 5 на сто годишно. Ръстът за страните от Е7 (Бразилия, Китай, Индия, Индонезия, Мексико, Русия и Турция) се очаква да възлезе на средните 3.5% за следващите 34 години, в сравнение с едва 1.6 на сто за страните от G7 (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg