Най-големите IPO-а в историята на Българска фондова борса

2468
Най-големите IPO-а в историята на Българска фондова борса

© Pixabay.com

2017 г. отмина, а на Българска фондова борса така и не бе осъществено първично публично предлагане (IPO). Последните две са от 2016 г., когато се листваха Нео Лондон Капитал и Алтерко, докато година по-рано това направи и Сирма Груп Холдинг.

С оглед бъдещето листване на водещия производител на продукти от птиче месо Градус АД, екипът ни ще ви представи 10-те най-големи IPO-та от 2004 г. насам, когато е първото подобно на капиталовия ни пазар.

Припомняме, че заявените намерения от страна на Градус са, че предлагането ще е на стойност от над 100 млн. лв.


Това е най-голямото IPO в страната ни след кризата от предишното десетилетие и ще даде възможност на инвеститорите да навлязат в един от най-слабо представените на борсата и в същото време най-растящи сектори – този на хранително-вкусовата промишленост.

Набраният капитал ще се използва за развитието на съществуващи и нови бизнес линии, свързани с производството на висококачествени хранителни продукти.

За 2017 г. производителят ще отчете над 34 млн. лв. нетна печалба и около 200 млн. лв приходи.

Ето и досегашното подреждане за топ 10 на IPO-та в страната, класирани по набрани средства:

Общо 14 са публичните дружества, успели да наберат над 10 млн. лв. от капиталовия ни пазар. Последното е на спомената по-горе технологична компания Сирма Груп Холдинг, която днес е част от най-представителния индекс на борсата – SOFIX.

Интересно е да отбележим, че всички останали предлагания са осъществени в периода 2006 – 2008 г. Компаниите от топ 10 са набрали съвкупните 404 млн. лв., сочи справка на Profit.bg.

Лидери в това отношение са Първа инвестиционна банка със 107 млн. лв., Каолин с 61.8 млн. лв. и намиращата се в несъстоятелност Корпоративна търговска банка с 58.5 млн. лв.

Топ 5 се допълва от Химимпорт и друга компания в несъстоятелност – Енемона, които през 2006 и 2007 г. набраха 44.3 и 33.6 млн. лв.

Монтанският производител на акумулатори и батерии Монбат се нарежда шести с 32.67 млн. лв., изпреварвайки Трейс Груп Холд с 22.1 млн. лв. Именно последното предлагане държи рекорда по най-голямо презаписване в историята – 1480 пъти!

Сред топ 10 попадат още Девин, Агрия Груп Холдинг и ЦБА Асет Мениджмънт, чиито набрани средства възлизат на 18.3 млн. лв., 15.3 млн. лв. и 14.4 млн. лв.

Топ 3 на IPO-а с най-много набрани пари се запълва от Орфей клуб уелнес (3820 лв.), Херти (42 771 лв.) и Дир.бг (201 995 лв.).

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg