Най-големите IPO-та на 2019 г.

4339
Най-големите IPO-та на 2019 г.

© Pixabay

2019 беше силна година за компаниите, които дебютираха на капиталовите пазари.

Въпреки лошото представяне на две от най-очакваните IPO-та през тази година - тези на Uber и Lyft, 2019 г. беше сцена за някои повече от успешни листвания по света.

Като цяло, около 250 компании подадоха документи за листване на акциите си в рамките на годината – феномен, наблюдаван за последно по времето на дот-ком балона в края на 1990-те години на миналия век.


CNBC представя 10-те най-големи IPO-та за тази година на база данните на FactSet.

1. Saudi Aramco

IPO-то на петролния гигант Saudi Aramco беше реализирано на 5 декември, постигайки стойност от 1.7 трилиона долара. Още след първата си официална търговска сесия компанията на Саудитска Арабия се превърна в най-голямото публично дружество в света с пазарна капитализация от 2 трилиона долара.

Акциите на Saudi Aramco се търгуват на саудитската борса Tadawul.

2. Alibaba

Китайският гигант в електронната търговия Alibaba е отговорен за второто най-голямо IPO през 2019 г., което се реализира на борсата в Хонконг. Компанията успя да набере 13.8 млрд. долара от процедурата по предлагане на акции, като за кратко беше най-голямото IPO на настоящата година.

3. Uber

Едно от най-очакваните IPO-та през тази година беше това на Uber. Това е и най-голямото публично предлагане на акции в САЩ за наблюдавания период.

4. Budweiser

IPO-то на Budweiser - собственост на Anheuser-Busch InBev, на борсата в Хонконг, беше един от хитовете на 2019 г. Листването на бизнеса на корпорацията за Азиатско-тихоокеанския регион постави оценка на дивизията от 9.8 млрд. долара.

5. Postal Savings Bank of China

Postal Savings Bank of China, която притежава най-голямата клонова банкова мрежа в Китай, стана публична на втора борса в Азия през тази година – тази в Шанхай.

6. Shenzhen Transsion Holdings

Производителят на мобилни устройства Shenzhen Transsion Holdings - компания, която буквално не е позната извън Африка, където държи близо 50% пазарен дял, дебютира повече от успешно на борсата в Шанхай през тази година.

7. Avantor

Компанията от химическата индустрия Avantor стана публична през май на борсата в Ню Йорк. Пазарната капитализация на дружеството достига 10.4 млрд. долара, като акциите ѝ са добавили над 30%, откакто дебютира на борсата.

8. Lyft

Lyft стана публична в началото на тази година, повеждайки първата вълна от високопрофилни технологични компании, които дебютираха на борсата през 2019 г. Това се случи на Nasdaq. 

9. XP Inc.

Компанията за финансови услуги XP Inc. дебютира на Nasdaq в началото на декември, превръщайки се в най-голямото IPO от бразилско дружество през тази година. 

10. TeamViewer

Едно от най-големите IPO-та на европейска компания през тази година беше това на германското софтуерно дружество TeamViewer.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg