Най-големият търговец на петрол в света иска да купи колата ви

2972
Най-големият търговец на петрол в света иска да купи колата ви

© Pixabay.com

Ако жител на Турция или Пакистан иска да продаде автомобила си, най-големият независим търговец на петрол в света би искал да сключи сделка.

Vitol Group, която е търгувала по над 8 млн. барела петрол и петролни продукти на ден през 2019 г., влиза в бизнеса с употребявани автомобили.

Популярната търговска къща, която е основана преди повече от 50 години в Нидерландия, стартира нов бизнес на име Vava Cars.

Той пък „има мисията да се превърна в платформата за търговия с коли, която се полазва с най-голямо доверие в света,” казват от компанията на своя уебсайт.


Стартъп компанията за използвани автомобили е поредният пример за това как най-големите енергийни търговци в света се опитват да диверсифицират основната си дейност по купуването, смесването и транспортирането на петрол и рафинирани продукти в условията на прехода към по-зелени горива.

От Vitol са казвали, че не очакват търсенето на петрол в световен мащаб да достигне своя пик преди поне 2030 г., но компанията вече действа агресивно с цел диверсифицирането на бизнеса си, така че да не разчита само на петрола.

Базираната в Ротердам компания е инвестирала в енергия, добивана от вятъра и слънцето, както и в съхранение на батерии, а наскоро подсили бизнеса си с търговия с електроенергия.

Тя инвестира в компания, която конвертира пластмаса в дизел и в друга, която използва въглища, за да създава въглеводородни течности. Тя също така финансира проект за улавяне на въглеродни емисии във Великобритания.

Баща и син, продавачи на стари автомобили, забогатяха с $5 млрд. за денТяхната компания все още не е обявила тримесечна печалба, откакто стана публична през 2017 г.

В същото време финансирането на бизнес с покупко-продажбата на използвани автомобили е напълно ново начинание за гиганта в търговията с енергийни продукти.

Поскъпващи автомобили

Цената на използваните автомобили скочи в Турция вследствие на недостига на нови автомобили, тъй като те се превърнаха в хедж срещу инфлацията след срива в стойността на турската лира, информира Bloomberg още в началото на годината.

Оттогава ситуацията се изостри още повече, като цените на някои употребявани автомобили сега са по-високи, в сравнение с тези на нови автомобили от същата марка и модел.

Vitol има достъп до големи количества капитали на ниски цени, за да купува използвани автомобили, тъй като най-големите търговци на петрол в света разчитат на милиарди долари банкови заеми, за да финансират ежедневната си дейност.

Компанията също така е експерт в това да се възползва от разликите в цените на различните географски пазари.

Vava търси служители за редица позиции в Лондон, в това число финансов мениджър, главен продуктов директор, директор Платформи и директор Обработка на данни, според профила й в LinkedIn.

Vitol и други големи търговски къщи наемат специалисти в анализирането на данни и изграждат “рафинерии за данни“, които анализират огромни количества от данни ежедневно, в това число вероятно и от продажбите на използвани автомобили, и ценообразуването.

В Турция Vava развива дейност през своята компания за доставка и разпространение на горива Petrol Ofisi, която разполага с над 1 800 обекта в страната. Petrol Ofisi е третата най-голяма компания по приходи в Турция, според нейния уебсайт.

Търговецът на петрол вече има сериозно присъствие и в Пакистан чрез 40-процентния й дял в Hascol Petroleum Ltd.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg