Най-голямото IPO в историята на Индия тества апетита на чуждите инвеститори

1399
Най-голямото IPO в историята на Индия тества апетита на чуждите инвеститори

© Pixabay.com

Водещият играч на животозастрахователния пазар в Индия - Life Insurance Corporation, отваря днес за записване своето първично публично предлагане на акции (IPO), което ще е най-голямото в историята на страната.

Правителството продава 3.5-процентен дял в държавния застрахователен гигант LIC за 2.74 млрд. долара.

Компанията ще предложи около 22.13 млн. акции на цени между 902 и 949 индийски рупии, или еквивалента на 11.78 - 12.39 долара за акция по вчерашния обменен курс.

Ползвайки се с доверието на милиони индийци и благодарение на своя огромен обхват в страната, LIC изостава единствено след банковите депозити като убежище за спестяванията в Индия.

В периода 2019 – 2021 г. делът на LIC във финансовите спестявания на домакинствата в Индия нараства с 3.4 процентни пункта- до 19.4%. За сравнение, делът на пенсионните фондове е 16.7%, а този на банковите депозити намалява със 7.1 процентни пункта - до 29.4% за същия период.


LIC имаше монопол над индийския застрахователен пазар до 2000 г. и все още е водещ играч, контролирайки две трети от застрахователния пазар в страната. За финансовата година, приключила през март 2021 г., пазарният дял на LIC е бил 64.14%, намалявайки леко, в сравнение с предходната година (66.22%).

Ще продължи ли IPO еуфорията в Индия и през 2022 г.Фондовият пазар на Индия отбеляза една изключителна година, в която някои от най-популярните технологични компании в страната направиха своя борсов дебют. И макар един провал да помрачи временно настроението, това вероятно няма да е достатъчно, за да намали въодушевлението през 2022 г.

IPO-то, което първоначално беше планирано за февруари, беше отложено заради войната в Украйна и отлива на институционални средства от капиталовия пазар. От януари насам около 16 млрд. долара чуждестранни капитали са напуснали индийските пазари. LIC първоначално планираше да предложи 5-процентен дял, но впоследствие той е намален до 3.5%.

Настоящата предполагаема пазарна стойност на компанията в размер на 80 млрд. долара е приблизително наполовина на тази от февруари, като спадът се дължи отчасти на пазарните условия. Преди това компанията планираше да предложи 5% за около 8 млрд. долара.

Общо 20% от предложените акции могат да бъдат придобити от чуждестранни инвеститори 20%, а 10% от притежатели на застрахователни полици на компанията.

LIC, за която се смята, че има около 250 милиона притежатели на полици, е богата на активи организация. Към март 2021 г. базата й от активи надхвърляше 520 млрд. долара с инвестиции на стойност 503 млрд. долара и фонд живот на стойност 470.70 млрд. долара.

В интервю за CNBC заместник-директорът на Carnegie India Суяш Рай, заяви, че IPO-то на LIC предоставя на местните и чуждестранните инвеститори възможност да инвестират в компания, която контролира около две трети от животозстрахователния пазар в Индия.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg