Най-ликвидните компании на Българска фондова борса за 2020 г.

645
Най-ликвидните компании на Българска фондова борса за 2020 г.

Ликвидността е един от големите проблеми пред инвеститорите на Българска фондова борса и често това е причината те да отказват да влагат парите си на родния капиталов пазар.

Липсата на нови компании, които да се листват, както и отписването от борсата ни през последните години на редица големи дружества също оказват влияние върху търгуваните обеми.

Днес ще се спрем именно на най-ликвидните дружества на Българска фондова борса.

Ще разгледаме топ компаниите по този показал за четирите тримесечия на миналата година, както и ще обобщим годишните данни.

Четвърто тримесечие


Най-новите данни показват, че Софарма е лидер по този показател за периода 1 октомври – 31 декември. В този период с акциите на компанията са осъществени 808 сделки, показва справка в тримесечния бюлетин на борсовия оператор.

Доверие Обединен Холдинг, която е контролирана от фармацевтичната компания, както и едно от малкото технологични дружества на борсата ни - Алтерко, допълват топ 3 по ликвидност за последното тримесечие със съответно 788 и 766 сделки.

Те изпреварват Първа инвестиционна банка и Адванс Терафонд АДСИЦ, където инвеститорите осъществиха 733 и 691 трансакции за периода.

В топ 10 попадат още Химимпорт, Софарма Трейдинг, Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, Централна кооперативна банка и Монбат.

Трето тримесечие

Две холдингови дружества и фонд за земеделска земя оглавиха класацията за периода 1 юли – 30 септември, като начело се оказа Сирма Груп Холдинг, следвана от Адванс Терафонд АДСИЦ и Трейс Груп Холдинг.

В челото попаднаха още Софарма и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, изпреварили Химимпорт и Първа инвестиционна банка.

В топ 10 се наредиха още Елана Агрокредит, Телелинк Бизнес Сървисис Груп и Доверие Обединен Холдинг.

Топ посредниците на Българска фондова борса за 2020 г.Едва четири инвестиционни посредника преминаха границата от повече от 10 000 сделки за годината

Второ тримесечие

Първа инвестиционна банка, Химимпорт и Софарма бяха трите компании, с които инвеститорите осъществиха по над 1000 сделки за периода. Те изпревариха Адванс Терафонд АДСИЦ и Монбат, както и Централна кооперативна банка и ФНИ България АДСИЦ.

Челната десетка се допълва от Трейс Груп Холдинг и Софарма трейдинг.

Първа тримесечие

Общо 3237 сделки бяха осъществени в началото на годината с акциите на Химимпорт. Това е четири пъти повече над трансакциите спрямо края на 2020 г. При още пет компании също бяха отчетени по над 1000 сделки, като тук попаднаха Доверие Обединен Холдинг, Софарма, Централна кооперативна банка, Фонд за недвижими имоти България и Първа инвестиционна банка.

Топ 10 се допълни от Адванс Терафонд, Трейс Груп Холд, Сирма Груп Холдинг и Градус.

Годишни данни

Справка на Profit.bg показва, че Химимпорт е най-ликвидната емисия на Българска фондова борса за 2020 г. с общо 5831 сделки. Следват Първа инвестиционна банка и Софарма, където станахме свидетели на 4219 и 4177 трансакции.

В челото са още Доверие Обединен Холдинг и Адванс Терафонд АДСИЦ, както и Фонд за недвижими имоти България, Централна кооперативна банка и Сирма Груп Холд. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg