Най-ликвидните компании на Българска фондова борса

1486
Най-ликвидните компании на Българска фондова борса

© Pixabay.com

Ниската ликвидност е един от основните проблеми пред Българска фондова борса. От друга страна - тя е от съществено значение при взимането на инвестиционно решение, особено за институционалните и чуждестранните инвеститори.

Именно затова от БФБ-София разделиха пазарите на Основен пазар BSE и Алтернативен пазар BaSE. Емисиите, регистрирани на Основен пазар, са по-ликвидните и те (или поне част от тях) се смятат за лицето на капиталовия ни пазар. Алтернативният пазар е като поправителен за емитентите - на него те имат възможност да повишат ликвидността си, при положение, че отново имат желание да бъдат "повишени" на Основен пазар.

Кои обаче са най-ликвидните дружества на БФБ-София от началото на 2017 г. Справка на Profit.bg установи, че общо по 10 от компаниите, включени в изчисленията на индексите, са осъществени по над 1000 сделки.

Лидери в това отношение са Химимпорт с 6142 сделки, както и Софарма и Адванс Терафонд АДСИЦ, където са отчетени респективно 3456 и 2945 трансакции.

В челото са още Доверие Обединен Холдинг (2625 сделки), а също Първа инвестиционна банка, Еврохолд България и Централна кооперативна банка със съответно 1963, 1849 и 1760 броя.

В топ 10 попадат още Монбат, Сирма Груп Холдинг и Трейс Груп Холд, където имаме 1237, 1097 и 1023 трансакции от началото на настоящата година.

Доходност от инвестиции в най-ликвидните дружества:

Ръстът при основните борсови индикатори през 2017 г., съвсем естествено се отразява и при водещите по ликвидност компании. Най-повишаващата се ликвидна емисия е посочената по-горе Доверие Обединен Холдинг, където вече имаме ръст от 101.39%. Втората позиция е за Еврохолд България с повишение от 97.53%, а трета се нарежда Софарма с нарастване на пазарната си оценка от близо 68%.

Общо 8 от 10-те най-ликвидни компании на БФБ-София се търгуват на по-високи стойности спрямо края на 2016 г. На минус са само Сирма Груп Холдинг и Трейс Груп Холд, където имаме спад от 2.21 и 14.45 на сто.

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg