Никола Янков: Ще ви изненадаме с един нов продукт

1569
Никола Янков: Ще ви изненадаме с един нов продукт

В Експат ние продължаваме с нашата мисия да надграждаме върху инфраструктурата на българския капиталов пазар. Част от тази мисия беше създаването на индексния фонд върху SOFIX преди 2 г., а тази година ще ви изненадаме с един нов продукт.

Това заяви по време на първия ден от Шумът на парите в панел „Лични финанси“ Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите на Експат Капитал.

„Планираме да стартираме във втората половина на годината шорт фонд върху SOFIX”, допълни той. Фондът също ще е борсово търгуван и ще позволим на инвеститорите да печелят от низходящите движения на пазара в България. Това е проект, зависещ от регулатора (бел. ред. Комисията за финансов надзор).

По отношение на участието на чужди инвеститори на пазара, това е фактор, който ограничава неговото движение нагоре. България е един от най-изолираните пазари в Европа и в света като цяло, въпреки че сме член на ЕС, посочи Янков.


Причината за това е техническа, колкото да не ни се вярва, че през 2019 г. можем да водим този разговор. Днес е много трудно за човек, който не живее и не работи в България, да си купи български финансови инструменти.

Независимо дали става въпрос за акции от Българска фондова борса, за държавни облигации от вътрешния дълг, за договорни български фондове, или за някакъв друг вид инструмент, като корпоративна облигация, например, заяви експертът.

Това е така, защото всички тези финансови инструменти са регистрирани първично в Централен депозитар и той няма необходими трансгранични връзки с други международни депозитари, където всъщност участват и държат своите сметки най-големите чуждестранни инвеститори, заяви още Янков.

Обикновено тези хора нямат сметки в български инвестиционни посредници и следователно не могат да държат в Централен депозитат български ценни книжа. Смятате ли, че проблемът е, че не харесват българския капиталов пазар? Не! Просто не знаят за него и няма как да стигнат дотук.

Няма път, има затворена врата. Ние се намираме не на остров, не на Луната, а на друга Галактика що се отнася до световния капиталов пазар, посочи още председателят на Съвета на директорите на Експат Капитал.

Много малко са световните инвеститори, които имат т. нар. институционален сетъп, или организирани сметки през депозитари и банкови депозитарни системи, които могат да стигнат до българския централен депозитар, за да могат да държат някакви български финаннсови инструменти.

Липсата на такива връзки прави невъзможност – технически, ако искате, участието на чужди инвеститори на българската борса.

Българската фондова борса и Централен депозитар са структури, в които мажоритарно участие има българската държава. В този смисъл – те, като инфраструктурни оператори, би следвало да поемат инициативата да разчупят този модел, който съществува повече от 20 г. и да направят съответните движения, за да установят съответните трансгранични връзки с други международни депозитари или други депозитари, като Euroclear, Clearstream, DTCC, SIX SIS, и др., каза още Янков.

Трябва да направим уточнението, че през годините ЦД е отправял покани към тези институции да си открият сметки в родния депозитар, но не е успял да мотивира или предизвика интерес, за да се осъществи тази връзка. Просто имаме отказ – хората не искат да си играят с нас, шеговито допълни той.

Това е така, защото има доста репутационни проблеми, които са натрупани през годините. Те виждат поддържането на сметки в България като риск, завърши експертът. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg